Ajankohtaista

New Holland CH7.70 - Jyvät irti tähkistä hellävaraisesti

SAUVOSSA asuva urakoitsija Ismo Anttalainen löi puimurikaupat lukkoon  syksyn 2021 KoneAgriassa esitellystä New Holland CH7.70 -puimurista. Vajaan sadan tunnin kokemuksella Anttalainen on vaihtokauppaansa tyytyväinen.

- Tässä on 7,3 metriä leveä leikkuupöytä, joten puitavaa koneisto saa yllin kyllin. Tavanomaisten kohlinten sijaan koneessa on roottorit, jotka myös irrottavat jyviä tähkistä. Tämän tekniikan ansiosta puintiväli voi olla tavanomaista huomattavasti suurempi, Anttalainen kertoo.

Edellisessä puimurissa vehnää puitaessa välinä oli yleensä noin 10 -12 millimetriä, mutta Crossover Harvesting -mallissa puintivälinä Anttalainen pitää 18 millimetriä. Tämä tarkoittaa huomattavasti hellävaraisempaa käsittelyä sekä jyville että oljille. Puimurin kaksoisroottori on 3,45 metriä pitkä ja erotteluala on peräti 2,9 neliömetriä. Tämän tuloksena säiliöön saadaan aina puhdasta ja vioittumatonta viljaa. Puimurin puhalluksen voimakkuus säätyy ylä- ja alamäessä automaattisesti, jolloin ilmamäärä on aina oikea seulastolla kulkevan viljamassan nopeuteen nähden. Automaattinen viljalajien asetus puimurin muistiin nopeuttaa työskentelyä, kun valmiiksi tallennetut puintiasetukset voidaan nopeasti ottaa käyttöön siirryttäessä lajista toiseen.

DSC03367ROOTTORIPUIMURI käsittelee sekä viljaa että olkea tavanomaista puimuria hellävaraisemmin.

- Ainut mikä harmittaa on automaattiohjauksen puuttuminen, sillä kone oli otettava niillä varusteilla mitkä siihen oli esittelykonetta tilattaessa valittu. Mutta kauppaa jälkiasennuksena tulevasta automaatista ollaan hieromassa. Laitteiston asennus on kuulemma melko yksinkertainen toimenpide, Anttalainen paljastaa.

Uuden CH7:n ohjaamo on erittäin miellyttävä. Selkeälukuiseen värimonitoriin voidaan asentaa enimmillään kolmekameraa, jotka helpottavat puimurilla työskentelyä. Kamerat voidaan asettaa näyttämään kuvaa joko peruutuksesta, tyhjennyksestä, viljasäiliöstä, silppurista tai vaikkapa pöytävaunun vetokoukusta.

- Olen vaihtanut kokemuksia vastaavanlaisten puimureiden omistajien kanssa. Toisten kokemukset auttavat puimurin monipuolisten ominaisuuksien mahdollisimman tehokasta hyödyntämistä, Anttalainen kertoo.

DSC03382

TÄRKEÄT TIEDOT puinnista ja moottorin toiminnasta sekä huollosta ovat nähtävissä suurelta värilliseltä IntelliView IV - kosketusnäytöltä.

Vaikka puimuri on edeltäjäänsä tuntuvasti isompi, sen polttoaineen kulutus tuntuu olevan edeltäjäänsä pienempi. Tehokas 374-hevosvoimainen moottori täyttää uusimmat Stage V-päästömääräykset. Urealaitteisto on pelannut moitteettomasti aivan kuten edellisessäkin New Hollandissa.

Polttoainetta kuluu keskimäärin 25 litraa tunnissa, mitä Anttalainen pitää erittäin kohtuullisena tehoon nähden. CH7.70:n polttoainesäiliö on 690 litraa, mitä etenkin useammalla tilalla urakoiva osaa arvostaa. Kuluneen syksyn aikana Anttalainen arvioi puineensa lähemmäksi 300 hehtaaria, pääosin kevätvehnää, ohraa, rypsiä, rapsia ja kauraakin.

Puimurin 9,3 kuution vetoinen viljasäiliö takaa sen, että puimuri on mahdollisimman pitkään puintityössä eikä säiliön tyhjennyksessä. Kun tyhjennyksen aika tulee, niin viljaa 93 litraa sekunnissa syöttävä tyhjennysruuvi mahdollistaa nopean paluun puintityöhön. Päivittäisiä ja viikoittaisia huoltokohteita on melko vähän ja ne ovat hyvin esillä. Näin ollen kiireaikaan ei koneen ylläpitoon juuri aikaa kulu.

KUVAT JA TEKSTI: Visa Vilkuna

Alkuperäinen teksti julkaisu Agritekin syksyn lehdessä 10/2022.

CH7 mallistosivuille

Kysy lisätietoja

Täyttämällä lomakkeen saat kätevästi yhteyden Agritekiin tai lähimpään jälleenmyyjääsi.

Voit kysyä lisätietoja kiinnostuksen kohteestasi tai sopia siitä esittelyn.