Kverneland 6300S

Vuoden koneeksi maanmuokkauskategoriassa vuoden 2019 Agritechnica -näyttelyssä valittu puolihinattavien aurojen kuningas.

Ominaisuudet

Agritechnica 2019 -näyttelyssä esitelty 6300S puolihinattava 6300S -paluuaura edustaa Kvernelandin uuden sukupolven auramallistoa. Kyseinen malli pokkasikin kyseisestä näyttelystä Vuden Kone -pystin maanmuokkaus -kategoriassa. 6300S -aurassa yhdistyvät Kvernelandin taattu laatu sekä uudenaikainen ajattelu aurojen ja koko maanmuokkauksen suhteen. 

On yleisesti tiedostettua, että koska puolihinattavassa aurassa paino jakautuu traktorin ja auran pyörän välillä, on puolihinattava aura huomattavasti hellävaraisempi sekä traktorin taka-akselia ja kääntöpäätä että etenkin maan rakennetta kohtaan. Tästä johtuen puolihinattavassa aurassa voidaan kasvattaa siipien lukumäärää huomattavasti nostolaitekiinnitteiseen verrattuna. Puolihinattavien aurojen kohdalla on kuultu sellaista kritiikkiä että ne vaativat leveämmän päisteen kääntyäkseen. Tätä kyseenalaista mainetta korjaa 6300S:n innovatiivinen kääntöpää, joka mahdollistaa entistäkin jyrkemmät käännökset. Toisaalta voidaan kysyä myös: "eikö päiste ole peltoa?". Päisteissä on usein koko peltolohkon pisimmät ajolinjat, miksi ei nauttia niistä vähän enemmän. Ja toisaalta voi myös miettiä, kannattaako mahdollisimman kapeisiin päisteisiin aina pyrkiä, että saa sahata edes-takaisin traktorilla ja käännellä konetta, samalla tiivistäen maan kasvukelvottomaksi?

 

Ojas

Kvernelandin uusissa auramalleilla käytetään iPlough:sta tuttua, uutta ojasmallia. Uutta ojaksessa on se, ettei ojaksen varressa ole lainkaan hitsisaumoja, vaan koko ojas on muotoiltu profiiliputkesta. Ojas on luonnollisesti karkaistu juuri oikeissa määrin, antaen täten juuri sen lujuuden ja sopivan jäykkyyden yhdessä keveyden kanssa, joita huippuluokan ojakselta sopii odottaakin.

Uusi ojasmalli estää virtaviivaisen muotonsa myötä tehokkaasti myös tukkeutumista, myös kevyillä ja runsasolkisilla mailla. Lisäksi uusi ojasmalli on 80cm, kun se perinteisissä malleissa on 70cm. Tämä on myös omiaan lisäämään auran läpäisevyyttä ja ehkäisemään tukkeutumista.

Myös ojasten laukaisuherkkyden säätö on helpottunut uusissa malleissa huomattavasti. Uusissa auramalleissa lisäjäykkyyden savuttamiseksi voidaan lisätä jopa kaksi lehtijousta ojasta kohden, pelkästään paria siipimutteria löysäämällä. Näin ollen laukaisuherkkyytäkin on helppo säätä eri peltolohkojen ja ominaisuuksien välillä.

KV-Auto-reset-release-forces-png-g82o43puum

 

Esiaurat

Kverneland 6300S -aurassa käytetään iPloughista tuttuja keskussäätöisiä esiauroja. Esiaurojen säätö tapahtuu 6300S -mallissa muutamalla helpolla liikkeellä: Ensin avataan lukitusmutterit esiaurojen varsissa, sitten säädetään ojaksen keskellä olevasta säätöruuvista, jonka jälkeen esiaurat lukitaan paikoilleen lukitusruuveilla. Samalla säätyvät sekä oikean- että vasemmanpuoleinen esiaura, joten koko tapahtuma onnistuu lyhyessä ajassa!

Suomessa on yleistä varustella aurat esiaurojen sijasta kuorinsiivillä. Tämä siitä syystä että kuorinsiipi on helpompi säätää eikä se tukkeudu yhtä helposti. Tämä onkin totta tukkeutumisen osalta, esimerkiksi kevyillä mailla ja runsaita kavijätemääriä kynnettäessä on tukkeutumisriski suurempi esiauroilla kuin kuorinsiivillä. Tätä ongelmaa pystytään korjaamaan suurempikokoisilla maissiesiauroilla tai muovisilla maissiesiauroilla, jos kynnettävä maalaji on todella tarttuvaa.

Mitä säätöihin tulee, ovat Kvernelandin uudet  keskusssäätöiset esiaurat niin helpposäätöiset, että ne säätää joo huomattavasti lyhyemmässä ajassa kuin kuorinsiivet. Lisäksi esiaura tekee saman työn kuin kuorinsiipi, vain huomattavasti paremmin. Kuorinsiiven vain raapiessa kynnöksen reunaa, kulkee esiaura siiven edellä, käntäen reilusti muutoin kynnöksen pintaan jäävää kasvijätettä ja taudinaiheuttajia kyntövaon pohjalle, jossa ne pysyvät steriilissä tilassa eivätkä pääse itämään tai lisäämään tautipainetta. Näin ollen ainoa oikea vaihtoehto monotoniseen viljelykiertoon ja luomutiloille on varustaa aura esiauroilla kuorinsiipien sijaan.

KV-Skimmers-Central-Adjust-6789-JPG-g82oas2oyk

 

Tukipyörä

Kaikki Suomeen myytävät 6300S -aurat on varustettu suurimmalla mahdolllisella, 440/80-24 -tukipyörällä. Tämä takaa turvallisen kuljetusajon ja vakaan maan pinnan seuraamisen kosteissakin oloissa. Näin ollen työsyvyyden säätämisen tarve hankalissa ja kosteissa oloissa saadaan minimoitua. 

Myös pyörän haarukkaa on vahvistettu ja työsyvyydensäätösylinterin toimintatapaa on muutettu. Työsyvyydensäätö tapahtuu uudessa 6300S -mallissa 2- toimisella sylinterillä, jolloin vastapaine estää sylinteritiivisteen rikkoontumisen. Tämä pidentää auran käyttöikää ja huoltoväliä entisestään.

KV-6300-S-0157-jpg-g80ael97x1

 

Tekniset tiedot

Malli Ojasväli cm Ojaskorkeus cm Työleveys / ojas cm Siipien lkm
6300 S Variomat 100 80 35 - 55 ´6 - 8
6300 S Variomat 115 80 35 - 55 ´5 - 7

Kysy lisätietoja

Täyttämällä oheisen lomakkeen saat kätevästi yhteyden Agritekiin tai lähimpään jälleenmyyjääsi.

Voit kysyä lisätietoja kiinnostuksen kohteestasi tai sopia siitä esittelyn.