Kverneland Kyntöaurat

Ne legendaariset

Ominaisuudet

 

Kvernelandin tarina alkoi Lounais-Norjalaisessa Kvernelandin kylässä vuonna 1879, kun Ole Gabriel Qverneland perusti viikatteita valmistavan sepänpajan. Qverneland oli työskennellyt Ruotsin armeijan asepajalla kisällinä, ja sieltä oppinut viimeisimpiä teräksentyöstötekniikoita. Ensimmäisen kyntöauran Qverneland valmisti vuonna 1882 ja tästä lähti Kvernelandin kasvutarina liikkeelle. Vuonna 1972 yhtiö julkaisi maailman ensimmäisen automaattisella laukaisumekanismilla varustetun paluuauran. Nykyään Kvernelandin auratehdas työllistää noin 500 henkilöä ja sen liikevaihto on noin 100 milj. euroa.

Kverneland aurojen ominaisuudet ovat tehneet niistä haluttuja ympäri maailman. Tästä johtuen Kverneland aurat säilyttävätkin arvonsa ihan eri tavalla kuin kilpailija, eli investointisuunnitelmaa tehtäessä on otettava koneen ylläpitokustannukset sekä sen jäännösarvo. Tämä tekee Kverneland aurasta pitkässä juoksussa markkinoiden edullisimman vahtoehdon!

Yhtenä Kvernelandin innovaationa voidaan nostaa esille jo vuonna 1972 estelty lehtijousilaukaisujärjestelmä. Lehtijousilaukaisussa vannaspaine on korkeimmillaan juuri silloin, kun aura on työskentelyasennossa maan sisässä. Kun ojas osuu läpäisemättömään esteeseen, se lähtee nousemaan maasta ylös, paineen samalla laskien. Toisin sanoin sovelletaan folosofiaa, jonka mukaan annetaan periksi silloin, kun vastus muuttuu liian suureksi. Tämä on juurikin päinvastainen toimintastrategia hydraulilaukaisuun verrattuna, jossa kiveen tai kallioon osuttaessa tapellaan sitä kovemmin vastaan, mitä suurempi vastus on.

es_648px_60

 

Salaisuus pinnan alla

under the surface

 

Kvernelandin aurojen salaisuus on erikoislaatuinen, karkaistu teräs. Kaikki auran osat karkaistaan ennen kokoamista, jolloin ainevahvuutta voidaan pienentää, kestävyydestä tinkimättä. Karkaisussa käytetään erilaisia tekniikoita, esim. auran runko induktiokarkaistaan, kun taas kärjet karkaistaan upottamalla ne 900-asteiseen "isopropanolikylpyyn" 12 tunnin ajaksi. Tämän jälkeen osat prässätään oikeaan muotoonsa ennenkuin ne jäähdytetään nopeasti öljyliuoksessa, luoden näin kovan pinnan ja pehmeän sydämen.

Kulutusosissa tarvitaan monesti eri kovuusasteita saman osan sisällä. Esimerkkinä tästä auran kärjen täytyy olla päästä kulutusta kestävä ja kesketä, kiinnityspulttien kohdalta, joustava, jotta se voi antaa periksi juuri sopivasti, ilman että se halkeaa. Tämän välttämiseksi kärjet induktiokuumennetaan uudestaan pultinreikien kohdalta, jolloin tästä kohdasta tulee muuta kärkeä pehmeämpi. Tämän johdosta kärki on kulutusta kestävä, mutta se ei kuitenkaan halkea esim. kiveen osuttaessa.

kärkikarkaisu

 

Kyntäminen menetelmänä

Kyntäminen on perusvarma menetelmä, joka antaa anteeksi monia viljelyteknisiä virheitä ja näin ollen helpottaa viljelijän arkea. Kyntämällä saadaan maa kuohkeammaksi, kasvitautien aiheuttajat saadaan haudattua syvemmälle, maan lämpötilaa saadaan nostettua, tiivistymiä saadaan poistettua ja rikkakasveja torjuttua. Maata käännettäessä syötetään maan sisään happea, joka maan hiilen kanssa reagoidessaan vapauttaan hiileen sidottua typpeä kasvin käyttöön, jolloin kasvi saa lentävän lähdön esim. kevätkynnökseen kylvettäessä. Usein kyntö on myös ainoa muokkausmenetelmä joka antaa hyväksyttävän lopputuloksen esim. nurmia lopetettaessa.

KV2500SiPlough4744

 

Kyntäminen mielletään usein kalliiksi ja runsaasti polttoainetta kuluttavaksi menetelmäksi. Saksalainen Top Agrar -lehti teki tästä kokeen, jossa verrattiin 3-metristä ja 6-siipistä paluuauraa 50 cm:n viilunleveydellä. Kummallakin koneella maata muokattiin 23-25 cm:n syvyyteen, tarkoituksena tehdä "puhdas" kasvualusta. Molempia koneita vedettiin samalla traktorilla ja samalla ajonopeudella. Koe osoitti, ettei polttoaineen kulutuksessa ole suurtakaan vaihtelua kultivoinnin ja kynnön välillä, kun muokkaus tehdään samaan syvyyteen.

Kun tutkimuksen tulokseen lisätään se tosiasia, että kasvitaudit haudataan syvälle, jossa ne vuoden aikana kuolevat sekä mahdollisuus kylvää kevyemmällä ja halvemmalla kylvökoneella, on helppoa puolustella auran paikkaa muokkauskierrossa!

Sarka-aurat

ab_648px_7

2-4 siipeä Variomat

Ojasväli 85/100 cm

ad_648px_8

3-5 siipeä Variomat

Ojasväli 85/100 cm

Nostolaitekiinnitteiset paluuaurat

es_648px_9

3-6 siipeä Variomat

Ojasväli 85/100 cm

eg_648px_42

3-6 siipeä Variomat 

Ojasväli 85/100/115 cm

ed_648px_10

3-6 siipeä mekaaninen viilunleveyden säätö

Ojasväli 85/100/115 cm

3-6 siipeä Variomat

Ojasväli 85/100 cm

4-6 siipeä ISOBUS-ohjattu Variomat

Ojasväli 85/100 cm

3-5 siipeä Variomat

Ojasväli 85/100 cm

Puolihinattavat aurat

pg_648px_13

6-8 siipeä Variomat

Ojasväli 100/115 cm

5-8 siipeä Variomat

Ojasväli 100/115 cm

On-land aurat

5-7 Siipeä Variomat

Ojasväli 85/100 cm

pn_648px_16

5-9 siipeä mekaaninen viilunleveyden säätö

Ojasväli 100/115 cm

Kysy lisätietoja

Täyttämällä viereisellä lomakkeella saat kätevästi yhteyden Agritekiin tai lähimpään jälleenmyyjääsi.

Voit kysyä lisätietoja kiinnostuksen kohteestasi tai sopia siitä esittelyn.