<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=223024504808695&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Ajankohtaista

Niittomurskain vai pelkkä niitto?

Kverneland 53100MT perhosniittomurskain


Niittomurskauksen eduksi on todettava, että käyttäjäkokemusten mukaan heinä kuivaa nopeammin, kuin pelkän niittokoneen jäljiltä. Tämä vielä korostuu, jos niittomurskaimella on mahdollista niittää heinä karhojen sijasta levälleen ohueksi kuohkeaksi matoksi.

Levälleenniittoa käytetään, kun halutaan mahdollisimman nopea kuivuminen ajan puutteen vuoksi. Toki silloin on edellytys, että heinä karhotetaan joka tapauksessa ennen korjuuta.

Niittomurskain on laitteena selkeästi niittokonetta kalliimpi ja vie enemmän tehoa. Polttoainekulu on havaittu olevan urakkaniitossa 10m:n perhosniittomurskaimella noin 4l/ha lohkojen koosta riippuen. Voisi olettaa, että niittokoneella kulutus voisi olla noin 25% pienempi.

 

Perhosniittomurskaimet

Pelkällä niitolla on oma kannattajakuntansa

Pelkässä niitossa karhottaminen on välttämätöntä ennen korjuuta. Pelkkä niittokone on selkeästi edullisempi ja kulkee pienelläkin traktorilla. Kovaa ajettaessa heinä kaatuu tiiviiksi matoksi kaikki korret samaan suuntaan, mikä hidastaa kuivumista ja vaikeuttaa karhottamista. Toisaalta sateen sieto voi olla niittomurskattua heinää parempi.

Kverneland 5087M niittokone

Pelkkä niitto vaatii kuljettajalta taitoa ja pelisilmää. Pelkän niiton korjuuketjussa karhottimen työleveys pitää sovittaa hyvin tarkkaan niittokoneen työleveyden kanssa. Tämän vuoksi perhosniittokoneisiinkin myydään päätyihin karhotusrullia, jotka siirtävät kaadettua heinämassaa noin 60cm poispäin niittoleveyden reunasta. Tämä kaikki tuo pelivaraa karhottimen työleveydelle, jolloin mutkissa kaikki heinät saadaan mukaan.

Tuuletuslätkät?

heittolatkat lautasen paalla

Niittokoneen lautasten päälle asennetaan tuuletuslätkät, joilla helpotetaan karhotusta pelkän niiton jäljiltä. Lätkät saavat 3000r/min nopeutta kiertävien lautasten päällä aikaan turbulenssin, joka pöllyyttää niitetyn kasvuston kuohkeammaksi ja helpommaksi karhottaa.

Osa urakoitsijoista kertoo niittävänsä nelisylinterisellä 140hp vetokoneella 12ha tunnissa 9,5-metrin työleveydellä, jos lohkot ovat selkeitä. Menetelmässä vetokone, polttoainekulu ja koneiden arvonlasku ovat selkeästi murskausta pienempiä. Kesän aikana kyseisen yhdistelmän polttoainekulu niittotyössä oli keskimäärin 3,1 litraa / hehtaari. Tämä sisältää myös siirtymäajoa.

Tallaako traktori etuniittokoneen jälkiä?

Kverneland karhottava etuniittokone

Lähes kaikki edustajat joutuvat myöntämään, että kyllä, etuniittokoneen jäljiltä traktori tallaa osan heinästä, mutta ei Kvernelandin käyttäjät.

Yleisin ongelma etuniittokoneiden kanssa tuntuu olevan se, ettei saada kunnon karhoa aikaan, jolloin traktori ei tallaisi rehua. Tämä ongelma on ratkaistu, konetyyppi pitää vain olla oikea. Lue lisää:

Tallaako traktori etuniittokoneen jäljessä?

Viralliset nettisivut ovat alla karhottavasta etuniittokoneesta.

Lue etuniittokoneesta, jolla heinä ei tallaudu

 

Myös niittosängen pituudesta puhutaan paljon. Lue artikkeli, miksi tulee kiinnittää huomiota niittosängen pituuteen.

Mikä on oikea niittosängen pituus?

 

Markkinoilla on paljon keskustelua eri karhotintyypeistä. Parhaimmillaan karhotin pystyy jopa parantamaan korjuukoneen tehoa. Lue lisää asiasta täältä:

Mikä karhotintyyppi on paras?

 

Kysy lisätietoja

Täyttämällä viereisellä lomakkeella saat kätevästi yhteyden Agritekiin tai lähimpään jälleenmyyjääsi.

Voit kysyä lisätietoja kiinnostuksen kohteestasi tai sopia siitä esittelyn.