Ajankohtaista

Mikä karhotintyyppi on paras korjuussa?

Agritek myynti

Onko karhon koostumuksella väliä korjuutehoon?

Karhon koostumuksella ja näin ollen karhotintyypillä on väliä. Jos karho on epätasainen, koostumukseltaan kierteinen, muuten möykkyinen tai epätasainen, ajosilppurimiehellä ei ole kivaa.

97150C pihassa valmiina 648

Karhottamiseen otetaan voimakkaasti kantaa nimenomaan ajosilppurin istuimelta. Ajokaksikon ajosilppuria ajavan kuljettajan, Lauri Hännisen mukaan karhottamisella on kymmenien prosenttien vaikutus ajosilppurin työtehoon. ”Niittomurskaimen jäljiltä heinät ovat ikään kuin tietyssä järjestyksessä.” Lauri pohjustaa. ”Neliroottorinen karhotin ei sotke karhon järjestystä, jolloin ajosilppurin syönti on tasaista.”

Kverneland 97150C karhotin

Ajosilppurilla voidaan ajaa käsiohjauksella niin kovaa kun mosasta irtoaa ja aivan kidan täydeltä, kun syöttö pelaa aina ja materiaalivirtaus hakkurille on tasaista. Korjuuteho paranee ja polttoaineen kulutus pysyy kurissa. ”Karhosta ei saa tehdä pullataikinaa”, Lauri tuumaa. ”Se hidastaa eniten.”

Miksu niittaa karhon koostumuksen vielä lopuksi mainitsemalla, että paalaimellekin voi karhottaa 15m leveydeltä, vaikka ei moni uskoisi. ”Kyllä sitä kokeiltiin ja hyvin se meni”, hän toteaa. Toki heinää ei siinä kohti ollut aivan valtavasti.

Kverneland 97150C kuljetus

Millainen karhotin pitäisi olla? Karhotin pitää valitan käyttömäärän ja -profiilin mukaisesti.

Mikä karhotin on paras?

 

Suomessa on pieniäkin peltolohkoja, mutta karhottamistyötä olisi aivan valtavasti. Tilanne on yhä tutumpi urakoitsijalle, mutta voiko isoa karhotinta käyttää pienillä lohkoilla?

Sopiiko iso karhotin pienille lohkoille?

 

Onko karhottamisen kannalta mitään väliä, miten niittää? Ainakaan maata myöten ei tule ajaa, se on aivan selviö. Mutta miksi se on näin? Pitkään sänkeen ajettaessa osa jää peltoon, mutta siltikin...?

Mikä on oikea niittosängen pituus?

 

Kysy lisätietoja

Täyttämällä viereisellä lomakkeella saat kätevästi yhteyden Agritekiin tai lähimpään jälleenmyyjääsi.

Voit kysyä lisätietoja kiinnostuksen kohteestasi tai sopia siitä esittelyn.