Ajankohtaista

Lannoitteenlevitykseen lisää tehoa ja tarkkuutta – lannoite tasaisesti koko levitysalalle

Lapualainen viljanviljelijä ja koneurakoitsija Joonas Mäkinen hankki vuonna 2020 Kvernelandin Exacta TL GEOSPREAD -pintalevittimen, sillä hän halusi urakointiin lisää tehoa sekä levitysleveyttä ja -tarkkuutta. Kun takana on kolmen levityskauden kokemukset, levitin on lunastanut sille asetetut odotukset.

Pintalevittimien käyttö on lisääntynyt Suomessa, mihin on osaltaan vaikuttanut jaetun lannoituksen yleistyminen. Mäkisenkin tilalle hankittiin ensimmäinen pintalevitin jo vuonna 2011 ja TL GEOSPREAD on järjestyksessä kolmas levitin.

- Isä aloitti ruiskutusurakoinnin vuonna 2007. Tila siirtyi viisi vuotta sitten minulle ja olen jatkanut sen jälkeen viljanviljelyä 80 hehtaarin alalla sekä kaikkeen viljanviljelyyn liittyvää urakointia, Mäkinen sanoo.

Mäkisen urakointikohteet ovat pääosin Lapuan Hellanmaan kylän ympärillä sekä Seinäjoen Ylistarossa ja Kauhavan Ylihärmässä. Urakointi täydentää tilan viljanviljelyä, joka on edelleen tärkein tulonlähde.

Lannoitteen pintalevityksessä Mäkinen koki aiemman levittimen jäävän vajaatehoiseksi. Kun tilakoko ja levitettävät pinta-alat kasvoivat, urakointiin tarvittiin lisää tehoa.

- Kysyntää ja tarvetta oli selvästi yli 40-metriselle pintalevittimelle, jonka levitysleveyttä voi lisäksi helposti säätää. Ne olivat tärkeimmät kriteerit TL GEOSPREADin hankinnalle, hän perustelee.

TL GEOSPREAD on erityisesti suurten pinta-alojen eli isoille viljatiloille ja urakointiin kehitetty levitin. Sen levityslevitys on säädettävissä 12 metristä jopa 54 metriin pidemmillä lisäsiivillä. Mäkisen levittimessä siivet ovat samanmittaiset, jolloin levitysleveys on 12 - 45 metriä.

- Laajan säätömahdollisuuden ansiosta ei ole mitään väliä, minkälainen ruisku on ollut käytössä, aina mahtuu uriin. Monella tilalla on 20 metrin ruisku, joten pintalevittimellä voi ajaa joka toista jälkeä, hän sanoo.

- Vastaavasti on sellaisia paikkoja, joissa tarvitaan 12 metrin leveyttä.

Agritek03b

Koneurakoitsija Joonas Mäkinen (vas.) kertoili käytännön kokemuksia Kvernelandin Exacta TL GEOSPREAD -pintalevittimestä Agritekin Kverneland-työkoneiden tuotepäällikölle Veli-Pekka Linnalle ja Seinäjoen Konerenkaan konemyyjälle Tuukka Kauppiselle.

 

Pintalevittimellä on ajettu kasvukauden aikana enimmillään 500 hehtaaria eli kolmen vuoden aikana levitetty reilusti yli tuhat hehtaaria. Levittimen tehokkuudesta kertoo, että tunteja kokonaisalaan on mennyt alle 50.

- 300 kiloa hehtaarille pystyy ajamaan 40 metrin työleveydellä vielä nopeudella 15 kilometriä tunnissa. 110 hehtaarin levittämiseen meni tunnin siirtoajo mukaan laskien 10 tuntia, Mäkinen kertoo käytännön kokemuksistaan.

- Kun levitin on tehokas, se puoltaa paikkaansa urakointikoneena. Sillä pystyy hoitamaan isoja aloja kerralla ja viikon aikana ehtii moneen paikkaan.

Esimerkiksi broileritilojen vehnäkasvustoille annetaan jaetussa lannoituksessa lisälannoitus joko lippulehtivaiheessa tai tähkälle, tai molemmille. Mäkinen ehtii hyvin urakoimaan kaikille molemmatkin levityskerrat oikeaan aikaan.

Tehokkuuden lisäksi hän on tyytyväinen myös muihin TL GEOSPREADin ominaisuuksiin käytännön työssään, sillä koneen käyttöominaisuudet ovat hyvät ja tekniikka on toiminut moitteetta.

Kun levittimessä on kahdessa lautasessa kahdeksansiipinen siivikko, sen ansiosta levitystarkkuus on erinomainen: lannoite leviää tasaisesti koko alueelle verrattuna kaksisiipiseen lautaseen. Myös vaaka on erittäin tarkka.

TL GEOSPREADissa on monipuolinen ja kehittynyt tekninen valmius täsmälannoitukseen. Mäkinen ei ole kuitenkaan katsonut tarpeelliseksi ottaa sitä käyttöön, koska levitysmäärät ovat vielä sen verran vähäiset. Ajo-opastintekniikka tilan traktoreissa on ollut käytössä jo vuodesta 2015 lähtien.

Tietyissä tilanteissa levitysmäärään voi vaikuttaa myös kasvustoa tutkailemalla. Parina kuivana viime kesänä osa kasvustoista kärsi kuivuudesta, joten Mäkinen jätti nämä paikat suosiolla lannoittamatta.

- Kun siellä ei kasva mitään, turha sinne on paukkuja laittaa. Tärkeämpää oli saada lannoitteet sinne, missä niistä saadaan paras hyöty, hän linjaa.

Mäkinen hankki levittimeen myöhemmin pyörällisen alustasarjan, jolla levittimen siirtäminen traktoriin kiinnittämistä varten on vaivatonta. Pintalevitin on yhdistetty Topconin ISOBUS-terminaaliin, joka soveltuu eri traktorimerkkeihin.

- Käytännössä järjestelmä toimii niin, että Topcon ohjaa pintalevitintä ja traktori on vain tiedonvälittäjä, hän selventää.

- Kun perässä on ISOBUS-työkone ja haluaa näkyville traktorin, työkoneen ja ajo-opastimen tiedot, hytissä on ainakin minulla oltava kaksi näyttöä.

 Joonas Mäkisen löydät Instagramista nimellä: @niementila 

Kuvat ja teksti: Arto Takalampi, Viskurimedia

Lisätietoa Kvernelandin pintalevittimistä löydät täältä

 

Kysy lisätietoja

Tästä saat kätevästi yhteyden Agritekiin tai lähimpään jälleenmyyjääsi.
Voit kysyä lisätietoja kiinnostuksen kohteestasi tai sopia siitä esittelyn.