Ajankohtaista

Suoraniitto vai -murskaus?

53100_mt_648px_42

Rehunkorjuussa karjatiloilla näkee vielä useimmiten niittomurskaimen. Suoraniitto, eli niitto ilman murskausta tuli takavuosina edullisempana menetelmänä vaihtoehdoksi, mutta myös siirtymiä takaisin murskaukseen tehtiin sadekesän 2017 perusteella. Korjuualat kasvavat, joten niiton hinta näyttelee rehuyksikön hinnassa merkittävää osuutta ja se on entistä enemmän polttopisteessä.

Takavuosina perhoskone oli vielä harvinainen, mutta nykyisin ne alkavat olla normaaleja. Perhosistakin on esitelty uusia entistä keveämpiä malleja, joissa koneen hinta työleveysmetriä kohden on edullinen. Tällainen perhonen kulkee murskaimen kanssa jo 180 hp traktorilla hyvin ja työleveyttä on silti lähes 9m. Ehkä senkin vuoksi hinattavia niittomurskaimia kysytään vähemmän kuin kolme vuotta sitten.

Perhosniittomurskaimet

5087_m_-_5095_m_648px_25

Suoraniittokaan ei kuitenkaan kadonnut. Osa urakoitsijoista kertoo niittävänsä nelisylinterisellä 140hp vetokoneella 12ha tunnissa 9,5metrin työleveydellä, jos lohkot ovat selkeitä. Menetelmässä vetokone, polttoainekulu ja koneiden arvonlasku ovat selkeästi murskausta pienempiä. Märälle kelille heillä on omat erityiskeinonsa.

Suoraniitto koki sadekesän 2017 jälkeen takapakkia, koska niittokone kaataa jokaisen korren kovilla ajonopeuksilla samaan suuntaan ja heinämassa on tiiviisti maata vasten. Näin karhottaminen on haastavampaa, mikä korostuu märällä kelillä.

Suoraniitossa myös karhottimen työleveys tulee olla tarkasti linjassa perhosen kanssa, jos ajatellaan, että yksi perhosen ajokerta tulisi sopia karhottimen työleveyteen. Niittomurskaimella karhoille niitettäessä karhottimen työleveydelle on selkeästi enemmän pelivaraa.

Vannoutuneet suoraniittäjät eivät hätkähdä sadekelistä, vaan asentavat niittokoneen lautasen päälle tuuletuslätkät, jotka sekoittavat niitettyä kasvustoa. Näin karhotus on helpompaa ja heinämassa säilyy kuivempana. He tekevät ihan yhtä laadukasta rehua vaikka he käyttävät suoraniittomenetelmää.

Niittokonesivulle

Muutaman vuoden kokemuksen perusteella voidaan kuitenkin todeta, että suoraniitto vaatii keskimäärin hiukan pitemmän kuivumisajan kuin niittomurskaus vähän riippuen korjuuolosuhteista ja kasvustosta.

Jos karhottaminen on vaikeaa, niittomurskaus on välttämätöntä. Jos karhottaminen on osa menetelmää joka tapauksessa, suoraniitto voi olla perusteltua, mutta tämäkin riippuu jonkin verran lohkojen olosuhteista.

Lisätietoja?

Täyttämällä lomakkeen, voit kysyä lisätietoja tai jättää tarjouspyynnön.

Viesti välittyy halutessasi valitsemallesi jälleenmyyjälle.