<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=223024504808695&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Ajankohtaista

Siemen muistaa - muistatko sinäkin

S.G. Nieminen Oy

Voikohan olla totta, että kylvösiemen muistaa asioita jopa pidempään kuin kylväjänsä? Siinäpä outo väite.

Luke, ei kuitenkaan Lucky Luke, vaan Luonnonvarakeskus, alkaa tutkia onkohan väite totta.

Siis ihan oikeasti, tekisi mieleni jopa kirjoittaa typerästi sanoen, että siis ihan ”aikuisten oikeesti”. Me S.G. Niemiselläkin (ehkä) uskomme tähän ja siksi jopa rahoitamme tätä tutkimusta.

Mitä se siemen sitten muistaa tai pitäisi muistaman? Meille koulussa aikanaan opetettiin, että hankitut ominaisuudet eivät periydy seuraavalle sukupolvelle. Toki nykyään tämäkin ominaisuuksien periytymisväitekin voi jo olla vanhentunutta tietoa.

sgn-syysohra-kws-kosmos-600

Nyt aletaan tutkia olisiko kasvuolosuhteilla vaikutusta siemenen itävyyteen myöhempinä vuosina. Viitteitä tämän tutkimuksen tekemiseen on saatu viljelijäpalautteista, että miksiköhän uudesta ja sertifioidusta sekä tilan oman sadon siemenestä alkunsa saava kasvusto on epätasaista, vaikka olosuhteet kasvun ihmeelle muuten ovat ainakin kohtuulliset?

Tässä kohtaa tarvitaan jo muistia. Minkälaisissa oloissa kylvösiemen on itse kasvanut; oliko kasvukausi jotenkin erikoinen, oliko kuivuutta vai liiallista märkyyttä, venyikö puintikausi liian pitkälle syksyyn, vai mitä ihmettä silloin mahtoi tapahtua.

IMG_2146

Aikoinaan kun olin maatalousharjoittelua suorittamassa jäi mieleeni isännän ajatelma; ei sitä jälkikäteen hyviä satovuosia muista, mutta hyvät nuoruusvuodet kyllä muistaa. Kyllähän tuossa viisaudessa jotain perääkin on, nyt kun jälkikäteen muistelee menneitä vuosia.

Mekin S.G. Niemisellä käytämme vuosittain kymmeniä tuhansia euroja viljakasvien lajikekehitykseen etsittäessä uusia entistä parempia lajikkeita, niin laadullisesti kuin sadollisestikin Suomen olosuhteisiin.

Pitäisikö uudeksi rankkausperusteeksi valita ne lajikkeet, joilla ei ole muistia?

Ehkäpä teidän lukijoiden pitää tehdä myös testaamista ja ostaa vaikka Benny-kauran tai Vanille-ohran siementä ja tutkia voiko näin tosiaan tapahtua kuten edellä uumoillaan. Pitää miettiä tätä asiaa jatkossa, jos vaan muistaisi.

Luken tutkimuksesta lisää tietoa tästä linkistä: https://www.luke.fi/blogi/onko-siemenella-muisti/

Hyvää kevään jatkoa ja muistakaahan laittaa siementä vakoon!

Mikko Koski

Tuotepäällikkö
S.G. Nieminen Oy

sgn-kaura-oats-600

Kysy lisätietoja tai anna palautetta

Täyttämällä oheisen lomakkeen voit kysyä lisätietoja kiinnostuksen kohteestasi tai antaa palautetta haluamastasi aiheesta.

Viestin välittyy halutessasi valitsemallesi jälleenmyyjälle.