<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=223024504808695&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Ajankohtaista

Rehunteko kuivissa olosuhteissa?

Kuivana kesänä niittokorkeuden merkitys on suoraan näkynyt seuraavan sadon kasvussa. Nyrkkisääntö on jättää niitetty kasvusto vihreäksi, mikä käytännössä vaatii lähes 10 cm leikkuukorkeutta.

5087_mn_648px_6

Kasvustoon jää näin moninkertainen määrä yhteyttävää lehtipinta-alaa, jolloin kasvin virkeys, mm. vedenottokyky säilyy aktiivisena. Kasvu ja pensominen jatkuu kohti seuraavaa korjuuta.

Takavuosina niittolaitteissa oli vakiona 40mm jalakset, mutta niiden avulla koneen säätövara jää pieneksi pitkään sänkeen niitettäessä. Toisaalta 80mm jalas osoittautui hiukan liian korkeaksi rehuntekoon. Nykyinen 60mm jalas tuo niittopalkin korkeuden optimaaliselle säätöalueelle, jolloin niittopalkki toimii oikeassa n. 6-asteen työskentelykulmassa. Tavoiteltu 8-10cm niittosänki saadaan helposti ja kasvusto jää näin niiton jälkeen vihreäksi.

53100_mt_648px_19 

Ajokaksikko Oy:llä oli ensimmäistä kesää käytössään Kvernelandin 53100MT perhosniittomurskain, jossa on uuden tyyppinen Race Suspension kevennys. ”Nopea säätää eri olosuhteisiin”, tuumaa Samuel Toikkanen. Samuel arvostaa myös koneen keveyttä ja käyttäytymistä, mikä helpottaa erityisesti päistekäännöksiä.

Lisätietoja 53100MT perhosesta

Koneen sivusiirto on muuttanut Ajokaksikolla ajotapoja. Sivusiirto kaventaa ja leventää takakoneen niittoleveyttä yhteensä 80cm. Näin jokainen lohko kierretään aloituksessa kolme kertaa kapeimmalla työleveydellä, koska silloin etu- ja takakoneen välinen limitys on suurin. Ainoastaan jyrkissä kulmissa etu- ja takakoneen väliin jää niittämätön raita peltoon. Peruuttaa ei enää juurikaan tarvitse.

Kun lohkon reunat on avattu, ajetaan täydellä 10m:n työleveydellä loput. ”Tänään niitettiin 42,1ha, johon aikaa meni 4h 37 minuuttia.” Samuel kertoo palatessaan niittopäivän jälkeen varikolle. ”Jostain syystä niiton kapasiteetti on noussut uuden perhosen myötä kymmeniä prosentteja.”

Kuivasta kesästä puhuttaessa Samuel kertoo käyttäneensä paljon perhosen levälleeniitto-ominaisuutta. ”Kuumalla ja tuulisella säällä karhotin ja ajosilppuri saa tulla lähes niiton perään, kuivuminen on tosi nopiaa.” Samuel toteaa. Samuel näkee, että parin minuutin aikana tehtävä pikavaihto levälleenniitosta karhoille on toimii ajoittamisen välineenä kosteusolosuhteiden ja ajosilppurin aikataulun mukaan, jotta saadaan korjattua isännälle mahdollisimman sopivasti kuivunut rehu.

3332mt-3332mr-3336mt_648px_18

Perhosniittomurskaimista on myös kevyempi, nailonsorminen malli Kverneland 5087MN. Kone on poikkeuksellisen kevytrakenteinen. Siinä on mekaaninen kevennys ja kumpikin niittoyksikkö on ripustettu keskeltä, jotta kone seuraa pellon pinnanmuotoja tarkasti, jolloin niittojälki on hyvää.

Nailonsormi on Kvernelandin alkuperäistä materiaalia, joka on ollut tuotannossa jo pitkään ja sormet ovat kestäviksi havaittu. Käytännössä murskaimella voi kesän aikana ajaa huoletta satoja hehtaareita ilman, että tarvitsee yhtenään vaihtaa nailonsormia. 5087MN löytyy kohdasta 5000-sarjan perhosniittomurskaimet.

Perhosniittomurskaimet

Perhosniittomurskaimet ovat kampanjassa!

Täyttämällä viereisellä lomakkeella voit kysyä tarjouksen perhosniittomurskaimesta. 

Viestin välittyy halutessasi valitsemallesi jälleenmyyjälle.