Ajankohtaista

Potila joustopiikkiäkeille runsaskaan kasvustojätteen määrä ei ole ongelma

Agritek myynti

Maatalouspolitiikan muutoksien ja paikoitellen hyvinkin sateisen syksyn jälkeen keväällä 2024 kylvömuokkauksia lähdetään tekemään olosuhteissa, joissa kylvömuokkauslaitteita tukkivaa kasvustomassaa on normaalia enemmän. Muokkaamatta jääneet pellot saadaan muokattua onnistuneesti esimerkiksi lautasmuokkainta, lapiorullaäestä, kultivaattoria tai sänkimuokkaukseen tarkoitettua joustopiikkiäestä käyttämällä. Haasteita saattaa asettaa kuitenkin varsinaisen kylvömuokkauksen tekeminen. Kasvustojätteen hajoaminen on hyvin vähäistä talven aikana, ilman muokkausta, ja keväisellä kevytmuokkauksellakaan kasvustomassaa ei saada ”hävitettyä”. Kylvömuokkaukseen tarvitaan kone, joka pystyy varmistamaan tasaiset ja hyvät olosuhteet siementen kasvuun lähdölle – Tasainen muokkauspohja, sopivasti murustunut muokkaustulos sekä tasainen pellonpinta varmistavat hyvän alun kasveille. Hyvän ja tasaisen muokkaustuloksen saavuttamiseksi läpäisevyys on ensiarvoisen tärkeä ominaisuus.

 

Potila Solver -joustopiikkiäkeet ovat suunniteltu kylvömuokkaukseen kaikille maalajeille, kaikkien perusmuokkausmenetelmien jälkeen, myös sänkimuokkaus silmällä pitäen. Solver äkeet ovat varustettu Master -äkeitä korkeammalla 10x65 -joustopiikillä. Joustopiikki säilyttää sille asetetun syvyyden erinomaisesti, murustaa maata tehokkaasti sekä lisää äkeen läpäisykykyä merkittävästi. Joustopiikin lisääntynyt korkeus lisää äkeen rungon alle jäävää tilaa huomattavasti, jolloin tukkeutumien syntyminen on jo tästä syystä epätodennäköisempää. Piikin geometria on myös itsessään tukkeutumista estävä. Solver -joustopiikkiäkeet ovat varustettu normaalin 80 millimetrin piikkijaon sijasta 120 millimetrin piikkijaolla, joka mahdollistaa Solverin soveltuvuuden myös muokkaamattomien maiden muokkaukseen. Muokkauspohjan tasaisuudesta ei tarvitse kuitenkaan olla huolissaan, sillä piikki on varustettu normaalia leveämmällä 60 millimetrin kärkiterällä ja piikin korkeuden ansiosta piikin murustusvaikutus sekä muokkausalue ovat Masterin piikkiä suuremmat.

 

Potila Solver 1

Potila Solver 2

Solver äkeellä saat tasaisen kylvöpohjan ja tehokkaasti murustuneen maan rakenteen.

 

Poikkeavan joustopiikki-ideologian ansiosta Solver on todella monipuolinen vaihtoehto kevätmuokkaukseen. Solver joustopiikkiäkeellä voidaan tehdä sekä keväinen sänkimuokkaus että kylvömuokkaus – Yhdellä koneella kaksi työvaihetta! Solver on erinomainen vaihtoehto myös lautasmuokkaimen tai kultivaattorin jälkeen, sillä läpäisevän rakenteen ansiosta tukkeutumista ei tarvitse pelätä ja muokkaustulos on yhtä hyvä, kuin ”normaalilla” joustopiikkiäkeellä, olosuhteessa kuin olosuhteessa. Optimaalisen piikin rakenteen ansiosta myöskään kynnetyt pellot eivät aiheuta päänvaivaa, sillä myös niillä Solver tuottaa tasaisen kylvömuokkaustuloksen – Tasaisen kylvöpohjan ja tehokkaasti murustuneen maan rakenteen.

 

Potila Solver 3

 

Potila Master -äkeissä hyvät läpäisyominaisuudet perustuvat läpäisevään runko rakenteeseen. Master äkeet ovat varustettu kahdeksalla piikkiakselilla sekä 3,30 metriä pitkällä runkorakenteella (900-1000 mallit 7-piikkiakselia ja 3,00 metriä pitkä runko), jolloin piikkien sijoitteluun jää runsaasti tilaa. Potila Master -äkeet ovat varustettu painoonsa suhteutettuna isolla rengastuksella, mutta rengaskoko on kuitenkin sellainen, että kompaktiin telirakenteeseen yhdistettynä, pyörästö ei vie liian suurta tilaa äkeen rungosta, jolloin taas varmistetaan riittävän avara ja tasainen piikkijaotus.

Pitkän rungon ja suuren piikkiakselien lukumäärän johdosta Master -joustopiikkiäkeet soveltuvat hyvin myös keväällä kevytmuokatun pellon kylvömuokkaukseen. Master -äkeiden varusteissa on myös huomioitu läpäisyominaisuudet – Etulata on yksittäisten latajousien ansiosta toimintakykyinen myös kevytmuokatuilla mailla ja monipuoliset jälkivarusteiden säädöt mahdollistavat jälkivarusteiden pysymisen tukkeutumattomina.

Potila Solver ja Master -joustopiikkiäkeet rakentuvat saman runkorakenteen ympärille, mutta niissä käytettävä joustopiikki on erilainen ja piikkijako poikkeava.

 

Potila Solver 4

 

Teksti: Juho Perävainio, Potila

 

Katso Potilan koko mallisto

 

Kysy lisätietoja tai anna palautetta

Voit kysyä lisätietoja tai antaa palautetta haluamastasi aiheesta. 
Viestin välittyy halutessasi valitsemallesi jälleenmyyjälle.