Ajankohtaista

Perhonen mattoperällä täydensi paalausketjun

Alastarolainen kone- ja rakennusyrittäjä Ossi Lehtonen täydensi koneketjuaan hankkimalla paalaimen rinnalle uuden Kvernelandin perhosniittomurskaimen. Kun 53100MT-mallin perhonen on varustettu vielä BX-mattokarhottimella, 10 metrin työleveydeltä voi valita halutun karhojen määrän.

Rakennusalan yrittäjänä toimiva Ossi Lehtonen Loimaan Alastarolta laajensi toimintansa konepuolelle alkamalla urakoida rehun ja oljen paalausta vuonna 2014 hankkimallaan kiinteäkammioisella paalaimella. Muutama vuosi myöhemmin hän osti myös muuttuvakammioisen paalaimen.

- Pari vuotta sitten hankin vielä karhottimen ja nyt uuden niittomurskaimen, joten pystyn tarjoamaan asiakkaille avaimet käteen -palveluna koko paalausketjun, hän sanoo.

Aikaisemmin Lehtosella oli käytössään niitossa toiselta viljelijältä lainattu kone. Vähitellen ajatus omasta koneesta alkoi elää, ja siitä se lähti.

- Soitin Loimaalle Kvernelandin myyjälle Loimitraktorille ja silloin selvisi, että haluamani kone tietyillä varusteilla on jo valmiiksi saatavilla Agritekin keskusvarastolta eikä sitä tarvinnut alkaa tilaamaan.

- Yhtenä kesäkuun maanantaina tuli koneesta tarjous ja tein siitä saman tien kaupat, hän naurahtaa asioiden ripeälle etenemiselle.

 

AgritekPerhonen01

Alastarolainen Ossi Lehtonen yhdessä Veeti-poikansa kanssa ja Eero Rantanen esittelivät uutta Kvernelandin perhosniittomurskainta ja sen mattokarhotinta. Kummankin kokemukset perhosesta ovat hyvät, ja erityisesti sen niittoteho saa kiitosta.

 

Kvernelandin perhosniittomurskaimen valinnassa Lehtosella painoi ensiksikin merkki, josta hänellä oli aiempia hyviä käytännön kokemuksia. Koneessa myös täyttyivät kaikki ne hänen etukäteen asettamansa ominaisuudet.

Niistä merkittävin oli työn tehokkuus ja hyvä työn laatu, jotka korostuvat urakoinnissa. Perhosen työleveys on 10 metriä ja hyvällä lohkolla sillä tulee valmista jälkeä 10 hehtaaria tunnissa.

- Samoin halusin perhosen nimenomaan mattokarhottimella, koska se lisää asiakkaalle tarjottavia niittovaihtoehtoja ja rehu voidaan korjata puhtaampana kuin karhotuksen jäljiltä.

- Erillisen karhotuksen jäädessä pois säästyy myös ajokertoja eli aikaa ja kustannuksia, Lehtonen laskee.

Kun matot ovat käytössä, saadaan nurmirehu niitettyä 10 metriltä yhdelle karholle. Jos kasvusto on runsas ja kostea tai asiakas haluaa, voidaan matot nostaa ylös ja niittää nurmi kolmelle karholle kuten kuvauskohteella asiakkaan toiveesta tehtiin.

 

AgritekPerhonen02d

Kun matot on nostettu ylös, perhonen niittää nurmen 10 metrin työleveydeltä kolmelle karholle, ja mattoja käytettäessä yhdelle karholle. Isoilla lohkoilla tulee tunnissa valmista 10 hehtaarin alalta.

 

Normaalisti Lehtonen kuitenkin irrottaa matot valmiiksi kolmelle karholle niittäessään, sillä 600-kiloisten mattojen jättäminen pois säästää konetta. Irrottamiseen menee vain minuutti.

- Käytännössä paalaan useimmille niistä, joille myös niitän. Moni on luopunut omista työkoneista ja ulkoistanut säilörehun korjuun. Pelkkää niittoa on vain vähän.

 

Koneen tehokkuus teki vaikutuksen

Lehtonen sai koneen ennen juhannusta, mutta sen kuntoon laittamisessa asetuksineen meni sen verran, että ajoon hän sai sen vasta ensimmäisen sadon lopuille. Koneen käyttöön ja ominaisuuksiin päästiinkin käytännössä tutustumaan kakkossadon korjuussa.

- Ensikokemukset ovat todella hyvät. Kone on tehokas, hyvä ajettava, siinä on monipuoliset ominaisuudet ja sen jäljiltä sänki on todella siisti. Kunhan opimme laittamaan kaikki säädöt kohdalleen, koneesta pystyy saamaan vielä paljon enemmän irti.

Vaikka niittokoneet ovat lisänneet suosiotaan, hän halusi nimenomaan niittomurskaimen.

- Itse pidän tärkeänä, että esikuivaus pääsee nopeammin matkaan, kun kortta vähän ravistelee ensin murskalla. Vaikka murskaimen hinta on korkeampi ja tehontarve suurempi, en miettinyt muuta ratkaisua.

Lehtonen sanoo olevansa vielä varsin tuore yrittäjä niittohommissa. Hän kuitenkin luottaa niittomäärien kasvavan jatkossa, kun hänellä on tarjolla paaliketjuun tehokas avaimet käteen -palvelu.

 

AgritekPerhonen03a-1

AgritekPerhonen03b

Uuden perhosniittomurskaimen hankittuaan Ossi Lehtonen pystyy nyt tarjoamaan säilörehun tekoon avaimet käteen -paalausketjun.

 

Olkia hän on yhdessä veljensä Pekan kanssa paalannut muutamalla karjatilalle kuivikkeiksi jo pidempään. Vuotuiset määrät liikkuvat tarpeen ja olkien saatavuuden mukaan muutamassa tuhannessa paalissa.

- Tänä vuonna pääosa oljista kerätään syysviljoista, kevätviljoissa korsi jäi kuivuuden vuoksi lyhyeksi. Kun kevätviljojen puinnit lisäksi viivästyvät, oljet eivät välttämättä ehdi kuivua riittävän hyvin paalaukseen, hän arvelee.

Lehtonen laskee, että kolmasosa hänen työpanoksestaan menee konehommissa. Apuna hänellä on yritykseen mukaan tuleva Eero Rantanen.

- Aivan mahtava kone työsaavutukseltaan ja isoilla lohkoilla sen teho tulee parhaiten esiin. Työvaiheistakin yksi säästyy, kun pääsee ajamaan matot alhaalla, Rantanen sanoo tähänastisella niittokokemuksellaan.

AgritekPerhonen04a

Ossi Lehtonen ihasteli poikansa Veetin kanssa, kuinka siistiä sänkeä Eero Rantasen ajamana uusi perhosniittomurskain tekee.

 

Lisätietoja 53100MT perhosesta

TEKSTI JA KUVAT: ARTO TAKALAMPI

 

Kysy lisätietoja tai anna palautetta

Täyttämällä viereisellä lomakkeella voit kysyä lisätietoja kiinnostuksen kohteestasi tai antaa palautetta haluamastasi aiheesta.

Viestin välittyy halutessasi valitsemallesi jälleenmyyjälle.