<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=223024504808695&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Ajankohtaista

Peltojyrä – Onnistuneen nurmisadon avain

Agritek myynti

Suomalaisessa viljelykulttuurissa peltojen jyräämisellä on aina ollut oma paikkansa. Viimevuosien kuivat keväät ja kasvukaudet ovat jälleen muistuttaneet meille, miksi jyrääminen on edelleen ikään kuin satovakuutus. Normaalisti jyrääminen mielletään työvaiheeksi, joka tehdään kylvöjen jälkeen varmistamaan siemenien itäminen. Meidän ei kuitenkaan kannattaisi unohtaa täysin jyrän muitakin käyttötarkoituksia ja etuja.

Tyypillisin peltojyrän käyttötarkoitus on varmistaa tasainen ja onnistunut viljojen orastuminen. Orastumisen turvaaminen perustuu siihen, että peltojyrä painaa maan ja siemenen keskenään hyvään kosketukseen, jolloin kosteuden siirtyminen maasta siemeneen on tehokasta. Lisäksi peltojyrä hienontaa pellon pinnalla olevia karkeita muruja, tehden pellon pinnalle hienon mururakenteen. Pellon pinnalla oleva hieno mururakenne hidastaa oleellisesti haihtumista, jolloin itävälle siemenelle on käytössä enemmän kosteutta. Samalla jyrääminen painaa myös pellon pinnalla olevat kivet maahan, jolloin niiden päätyminen niittokoneen teriin tai puimurin leikkuupöydälle estyy tehokkaasti

Tutustu Potila peltojyriin tästä

Oikein multavilla ns. löyhillä pelloilla peltojyrää voidaan käyttää myös jo ennen kylvöä. Pellon pehmeä pinta saadaan tiivistettyä, jolloin kylvön suorittaminen on huomattavasti helpompaa ja tarkempaa. Varustettaessa peltojyrä etuladalla, kasvatamme koneen potentiaalia huomattavasti. Etuladallisella jyrällä voidaan suorittaa kyntöpeltojen keväinen viilujen tasaaminen ja samalla tiivistää pellon pinta sellaiseksi, että veden haihtuminen hidastuu huomattavasti. Etulata soveltuu erinomaisesti myös nurmipelloille.

IMG_2146

Nurmitiloilla peltojyrän käyttöpotentiaalia voitaisiinkin kehittää huomattavasti. Jo pelkästään perustettavien nurmien jyräämisellä vältettäisiin monia kivistä johtuvia laiterikkoja. Nykyään ovat yleistyneet myös jyriin asennettavat piensiemenkylvölaitteet, jolloin nurmen kylvö voidaan suorittaa samalla kertaa jyräämisen kanssa - tehokkaaasti. Etuladalla varustetulla jyrällä saadaan tasoitettua erinomaisesti myös myyränkolot, jolloin estetään maan joutuminen rehun sekaan. Mikäli tämä etuladallinen jyrä on varustettu myös piensiemenkylvölaitteella, niin samalla ajokerralla voidaan hoitaa nurmen täydennyskylvö. Olemassa olevilla nurmilla hammastetut jyräkiekot ilmastavat maata tehokkaasti, joka parantaa nurmen kasvua. Piensiemenkylvölaitteella ja etuladalla varustettu jyrä palvelee monia käyttötarkoituksia, viljapeltojen jyräyksestä, aluskasvien ja nurmien perustamiseen.

Katso Potilan tarjouskoneet tästä

Kysy lisätietoja tai anna palautetta

Täyttämällä oheisen lomakkeen voit kysyä lisätietoja kiinnostuksen kohteestasi tai antaa palautetta haluamastasi aiheesta.

Viestin välittyy halutessasi valitsemallesi jälleenmyyjälle.