<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=223024504808695&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Ajankohtaista

Miksi valita alkuperäinen varaosa?

Agritek myynti

Moni on varmasti pohtinut, miksi kannattaa valita alkuperäinen varaosa?

Alkuperäisen varaosan valinnan puolesta puhuu moni asia. Näitä asioita ei kuitenkaan aina tule ajatelleeksi, sillä erot eivät aina näy silmämääräisesti.  
Alkuperäinen varaosan hyviä puolia ovat esimerkiksi mittatarkkuus ja se, että sen suunnitellussa on varmistettu, että traktori toimii kuten se on suunniteltu toimimaan. Lisäksi alkuperäisissä varaosissa kiinnitetään aina huomiota myös osien materiaaleihin, jonka ansiosta alkuperäiset varaosat kestävät hyvin usein pidempään kuin tarvikevaraosa. Tämä taas takaa käyttötuntia kohden halvemman hinnan ja vähemmän työseisokkeja. 


Tässä blogikirjoituksessa keskitymme vertailemaan alkuperäisen ja tarvikeosan eroja suodattimessa ja ohjaussylinterin tapissa. Vastaavia eroja löytyy osasta kuin osasta. 

Suodattimet:

Vertasimme tarviketoimittajan ohjaamon ilmansuodatinta alkuperäiseen suodattimeen. Kyseinen suodatin sopii suurimpaan osaan 2000-luvulla valmistetuista Case IH ja New Holland -traktoreista.

Ensimmäiseksi suodattimet käteen ottaessamme huomasimme, että tarvikesuodattimeen oli liimattu kuvassa oikeassa reunassa näkyvä karkeasuodatin kiinni suodattimen runkoon. Tämä vaikeuttaa suodattimen puhdistusta, mutta toisaalta liimauksen avulla onnistuttiin piilottamaan muuten ilmiselvä ero suodattimien laadussa. 

Leikattuamme karkeasuodattimen irti havaitsimme välittömästi, että tarvikesuodattimessa suodatinpaperin laatu ja määrä poikkeavat selvästi alkuperäisestä. Päätimmekin purkaa molempia suodattimia hieman toisesta päästä nähdäksemme tarkemmin erot.   

ohjaamon-suodatin-vertailu

Jouduimme purkamaan tarvikesuodatinta noin 15cm matkan, että saimme siitä yhtä yhtä paljon suodatinmateriaalia ulos kuin alkuperäisestä suodattimesta saimme vajaan 6 cm matkalta. Alkuperäisessä suodattimessa on siis noin 3 kertaa enemmän suodatinpaperia kuin tarvikkeessa. 

Lisäksi suodatinmateriaalissa on iso ero suodattimien välillä. Alkuperäisessä suodattimessa suodatinpaperi on hyvin tiivistä paperia, josta ei pääse pienetkään pölyhiukkaset läpi. Tarvikesuodattimessa materiaali on taas vanumaista ja siitä on helppo puhaltaa ilmaa läpi. Tämä taas tarkoittaa sitä, että suodatinmateriaali on harvaa ja tällöin pöly läpäisee suodattimen helposti.

ohjaamon-suodatin-vertailu-lahikuva

Mikä käytännön vaikutus suodattimen eroilla sitten on? Vakavin asia on, se että tarvikesuodatin päästää hienojakoisen pölyn läpi, jolloin pöly kulkeutuu ohjaamoon ja täten kuskin hengitysilmaan. Pöly taas kertyy keuhkoihin, joten pölyssä olemisella on isoja terveysvaikutuksia. Suodattimen läpi päässyt pöly pääsee myös sähkölaitteisiin ja saattaa aiheuttaa oikosulkuja ja muita ongelmia.

Koska tarvikesuodattimessa on vähemmän suodatuspinta-alaa se myös tukkeutuu nopeammin kuin alkuperäinen, joten se on puhdistettava ja uusittava useammin. Samat lainalaisuudet sopivat yhtälailla myös öljynsuodattimiin ja moottorin ilmansuodattimiin. 

Osta lähimmältä jälleenmyyjältäsi

Ohjaussylinterin tappi:

Ohjaussylinterin tapista voisi ensimmäisenä ajatella, että sehän on vain metallia, joka yhdistää ohjaussylinterin ja etuakselin kääntökotelon. Tässäkään osassa asia ei ole ihan niin mustavalkoinen. Ensinnäkin on muistettava, että kyseessä on turvallisuuden kannalta äärimmäisen tärkeä osa. Kukaan ei varmasti halua, että traktorin ohjaus pettää vaikkapa vilkkaasti liikennöidyllä maantiellä 50km/h vauhdissa. Tätä varten ohjaukseen liittyvissä osissa on mielestämme äärimmäisen tärkeää käyttää laadukkaita osia.


Näissäkin osissa on ikävä kyllä yllättävän isoja eroja alkuperäisen ja tarvikkeen osalta. Törmäsimme hiljattain tarviketappiin jonka halkaisija on 0,1mm liian pieni. Näin pientä eroa ei huomaa silmämääräisesti.  Onneksi tarvikkeen ostanut valveutunut asiakas oli tämän huomannut asentaessaan sitä, sillä se oli jäänyt aavistuksen väljäksi.

ohjaussylinterin-tappi-tarvikeohjaussylinterin-tappi-originaali

Väljän tapin takia osat olisivat päässeet vähän liikkumaan, mikä olisi aiheuttanut nopeasti kulumaa joko tappiin tai sylinterin häränsilmään ja lopulta toisen osan rikkoutumisen. Tästä olisi tietysti seurannut ohjauksen häviäminen.Tilaa Agritek Shopista

Tässä tapauksessa todennäköisesti tappi olisi toiminut sulakkeena, sillä myös materiaalin laadussa oli säästetty. Asiakas kokeili ottaako hitsauspuikko tappiin kiinni. Alkuperäiseen osaan puikko ei tarttunut, mutta tarvikkeeseen puikko tarttui samantien kiinni. Tästä voidaan päätellä, että tappi oli pehmoisempaa metallia kuin sen pitäisi olla.

Alla olevassa kuvassa tapit ovat vierekkäin, ja vasemmalla puolella on alkuperäinen. Silmämääräisesti kokoeroa ei siis näe, mutta todellisuudessa sitä on. Tarviketapin valmistaja on myös todennäköisesti tiennyt käyttävänsä liian pehmeää metallia, sillä rasvareikä on huomattavasti isompi kuin alkuperäisessä. Ajatuksena on varmasti ollut, että paremmalla rasvauksella huonompi materiaali saadaan kestämään edes jonkin aikaa. 

ohjaussylinterin-tappi-vertailu

Muista siis pitää traktorisi ja itsesi kunnossa alkuperäisillä varaosilla!

Myöhemmin keväällä tulemme tekemään vastaavan vertailun työkoneiden kulutusosista.  

 

Kysy lisätietoja tai anna palautetta

Täyttämällä viereisellä lomakkeella voit kysyä lisätietoja kiinnostuksen kohteestasi tai antaa palautetta haluamastasi aiheesta.

Viestin välittyy halutessasi valitsemallesi jälleenmyyjälle.