Ajankohtaista

Luotettava New Holland pykälää suuremmaksi

Agritek myynti

AgritekPuimuri01-1

Purmolaisen Lindqvistin maatalousyhtymän osakkaat, sisarukset Matilda ja Martin Lindqvist hankkivat uuden New Hollandin CX6.80 RS-puimurin viime vuonna 11 vuotta palvelleen aiemman New Hollandin CSX7050-mallin tilalle

MMM, Mikko Marttila onnimitetty Agritek Oy:n toimitusjohtajaksi 8.5.2023 alkaen.

Lindqvistin maatalousyhtymässä Purmossa haluttiin pysyä samassa laadukkaassa puimurimerkissä, kun aiempi New Holland vaihtui vuosi sitten CX6.80 RS-malliin. Se on pykälän aiempaa suurempi, sillä puintiurakointiin tarvittiin lisää kokoa ja tehoa. Uutuutena puimurissa on Cressonin taittopöytä.

Sisarusten Matilda ja Martin Lindqvistin maatalousyhtymän tilalla Pedersören Purmossa on yli 10 vuoden kokemus New Holland -puimurista. Tilalle hankittiin 11 vuotta sitten uutena merkin CSX7050-malli.

Tila oli tuolloin vielä sisarusten isän Kennethin ja hänen veljensä Ulfin maatalousyhtymän nimissä. Sukupolvenvaihdos tehtiin viime vuoden maaliskuussa, mutta Kenneth toimii edelleen puimurikuskina, sillä sisarukset keskittyvät tilan kasvavaan maidontuotantoon.

- Meille on parhaillaan rakenteilla uusi kahden robotin pihattonavetta, joka valmistuu loppuvuodesta. Sinne tulee kaikkiaan 150 lehmäpaikkaa ja vanha navetta jää lihakarjalle, Martin esittelee.

 

Luotettavuus korostui

Tilan vilja-ala on noin 80 hehtaaria, ja omien peltojen lisäksi puintiurakoidaan Purmo-Pedersöre -alueella, mikä nostaa vuotuisen puintialan vuodesta riippuen 200-300 hehtaariin.

Samassa merkissä pysymiseen puimuria vaihdettaessa vaikutti useampikin syy, Lindqvistit perustelevat.

Ensiksikin New Holland on laatumerkki ja se on osoittautunut käytössä luotettavaksi. New Hollandin jälleenmyyjänä alueella toimiva kokkolainen Inter Tractor Oy Ab on myös tuttu, joten sen kanssa on helppo asioida.

- Puimurimerkin valinnassa huollolla ja varaosapalvelulla on erittäin iso merkitys. Se korostuu kiivaan sesongin aikana, koska silloin koneiden on pysyttävä toimintakuntoisena, Kenneth tietää pitkästä kokemuksestaan.

Tuttu huoltoyrittäjä asuu aivan lähietäisyydellä, joten tämä pääsee paikalle nopeastikin. Myös varaosat saadaan tarpeen tullen pikavauhtia Inter Tractorilta yhdellä puhelinsoitolla.

 

AgritekPuimuri02

Martin (vas.) ja puimuria pääosin käyttävä isä-Kenneth korostavat, että New Holland -valinnassa korostui merkin laatu ja luotettavuus sekä toimiva jälkimarkkinointi eli huolto ja varaosapalvelu.

 

Martin korostaa, että urakoinnin vuoksi uusi puimuri haluttiin teholtaan ja kooltaan pykälää aiempaa suurempana kuten 9,3 kuution viljasäiliöllä. Puimurissa on myös järeämmät renkaat eli edessä leveydeltään 1050/50R32- ja takana 600/65R28-kokoa.

Kennethin kokemuksen mukaan nämä ominaisuudet korostuvat varsinkin märkinä syksyinä. Silloin jokainen hyvä puintipäivä on voitava käyttää hyödyksi, jotta sato saadaan korjattua.

- Suurilla renkailla on iso merkitys, että puimuri pysyy pehmeän pellon pinnalla.

 

Vaivaton taittopöytä

Järeä rengastus korostuu, sillä CX6.80:n normaalin 20-jalkaisen eli 6,1-metrisen leikkuupöydän sijaan Lindqvistit varustivat puimurinsa Cressonin CRX:n 6,6-metrisellä taittopöydällä.

- Se lisää painoa vakiopöytään verrattuna noin 500 kiloa, koska eri toiminnot vaativat normaalia enemmän hydrauliikkaa, huomauttaa puimurin myynyt maatalouskonemyyjä Christoffer Backlund Inter Tractorista.

Vaikka taittopöytä nostaa puimurin kokonaishintaa vakiopöytään verrattuna, Lindqvistit halusivat investoida siihen työn ja siirtymisten nopeuttamiseksi ja sujuvoittamiseksi.

 

AgritekPuimuri03

Cressonin taittopöydän saa vaihdettua työasennosta kuljetusasentoon ohjaamosta poistumatta parissa minuutissa.

 

Kun puitavat lohkot ovat alueella pieniä, siirtymisiä paikoin kapeita teitä pitkin lohkolta toiselle tulee päivässä useita. Pöytävaunu on toki toimiva ratkaisu, mutta hidas ja työläskin vaihtoehto lohkojen välillä, kun taas taittopöydän saa työ- ja kuljetusasentoon hytistä päin muutamassa minuutissa.

Pikkumiinuksena taittopöydässä on Kennethin mielestä puintijätteen kuten olkisilpun ja vastaavan kertyminen pöydälle. Se heikentää vähitellen näkymää ohjaamosta ja on välillä puhdistettava. Itse ohjaamo saa kiitosta.

- Sen mukavuus ja ergonomia ovat huippua kuten puimurissa pitääkin, sillä syksyisin tehdään pitkiä työpäiviä ja ohjaamossa tulee paljon tunteja, hän korostaa.

 

AgritekPuimuri04

Taittopöytä mahdollistaa nopeat ja joustavat siirtymät lohkojen välillä pöytävaunuun verrattuna.

 

Christoffer Backlundin mukaan New Holland on myös siitä hyvä valinta, että vaihtopuimureilla on hyvä kysyntä ja jälleenmyyntiarvo. Käytännössä vaihdossa tulleet puimurit on viety heiltä käsistä.

- Lindqvistinkin vaihdossa tullut puimuri meni saman tien. Ostaja kävi katsomassa sitä täällä tilalla ja kaupat syntyivät.

Sitä edellisessä uuden New Hollandin puimurikaupassa vaihtotraktori meni naapurille, kun tämä kuuli puimurinvaihdosta.

- Se puimuri ei ehtinyt edes nettiin asti, Backlund naurahtaa.

 

Tutustu New Holland puimureihin

 

KUVAT JA TEKSTI: Arto Takalampi

 

Kysy lisätietoja tai anna palautetta

Voit kysyä lisätietoja tai antaa palautetta haluamastasi aiheesta. 
Viestin välittyy halutessasi valitsemallesi jälleenmyyjälle.