<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=223024504808695&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Ajankohtaista

ISOBUS-lisenssit - AEF-hieroglyfejä tulkitsemassa

Juuso Mustajoki

ISOBUS-lisenssit ja termit tutuksi

Minulla on yhteensopiva ISOBUS-terminaali mutta mihin tarvitsen lisenssejä? AEF on ISOBUS:a kehittävän järjestön nimi ja se on määritellyt toiminnoille viralliset standardit. 

Aiheena hieman haastava mutta koitetaan tulkata tämä suomeksi, olen joutunut usean erimerkin laitteen kanssa perehtyä tähän aiheeseen ja kaikilla tuntuu olevan oma tapansa nimetä ja myydä lisenssejä.


Virtuaali terminaali / Universaali terminaali

UT/VT-lisenssi on peruslisenssi joka on useinmiten traktorin omissa näytöissä vakiona mutta jälkiasennuslaitteissa se saattaa olla erikseen ostettava ominaisuus.

UT/VT-lisenssi mahdollistaa esimerkiksi pyöröpaalaimen, noukinvaunun tai niittokoneen käytön. Näissä koneissa ei tyyppillisesti käytetä sijaintitietoon perustuvaa lohko-ohjausta.


Tehtävänohjain - lohko-ohjaus

TC-SC-lisenssi sisältää työkoneen lohkojen hallinnan toiminnallisuuden. Aiemmin tämä oli lähtökohtaisesti aina ostettava erikseen mutta nykyisin uudemmissa traktoreissa saattaa olla myös vakiona tai lohkojen määrä on rajattu vain 16 kappaleeseen ja on laajennettavissa suurempaan määrään erisellä lisenssillä

Käytännössä TC-SC-lisenssi mahdollistaa esimerkisi kasvinsuojeluruiskun lohkojen ohjaamisen paikkakohtaisesti siten että lohkot sulketuvat estäen päällekkäisen ruiskutuksen.

Ota huomioon jos olet hankkimassa suutinkohtaisesti ohjattua kasvinsuojeluruiskua, tarkista että näytössä on tuki tarpeeksi monelle lohkolle. Lohkojen maksimi määrät vaihtelevat 16-lohkosta 256-lohkoon. 


Tehtävänohjain - perus

TC-BAS-lisenssi tulee yleensä samassa TC-SC-lisenssin kanssa mutta on silti erillinen toiminnallisuus. Se on tehtävä pohjaisen työskentelyn ydin eli terminaaliin voidaan tuoda valmiiksi suunniteltu työ joka sitten suoritetaan ja TC-BAS-toiminnallisuus sitten tallentaa tehdyksi. 

Käytännössä TC-BAS tallentaa loppuluvut työskentelylle kuten vaikka ruiskutetun pinta-alan vietäväksi kirjanpito ohjelmaan.


Tehtävänohjain - paikkakohtainen

TC-GEO-lisenssi mahdollistaa joko paikkakohtaisen tiedon tallennuksen tai paikkakohtaisen määränsäätö automatiikan. 

Käytännössä TC-GEO on käytössä kylvökoneissa ja apulannalevittimissä kun halutaan käyttää valmiiksi tehtyä lannoituskarttaa (esim Yaran Atfarm) kylvö tai täsmälannoituksia varten.

Ota huomioon jos haluat käyttää sekä lannoite ja siemenkarttaa että terminaalissa on tuki useammalle tuotteelle


AUX-N ulkoinen ohjainlaite

AUX-N on usein miten traktorin ohjaamon sisäpuolella olevaan ISOBUS-liittimeen kytketty joystick jolla ohjataan työkonetta kuten kasvinsuojeluruiskua. Toiminnallisuudet on määritettävissä halutuille painikkeille lukuunottamatta turvapainikkeita (hätäpysäytys)

Käytännössä AUX-N joystick löytyy useimmista uusista traktoreista ajokahvasta tai hydrauliikan joystickista mutta useinmiten niissä ei ole tarpeeksi montaa painiketta vapaana ohjaamaan kasvinsuojeluruiskua jolloin on helpompi käyttää erillistä AUX-N ohjainta.


Traktorin ohjainyksikkö

TECU ei ole lisenssi vaan komponetti traktorin puolella jonka tehtävänä on välitää traktorin anturitiedot terminaalille ja mahdollisesti vastaanottaa ja toteuttaa ne käskyt joita työkone antaa.

Käytännössä näitä tietoja ovat nostolaitteen asento tai voimanoton kierrosluku.


Viljelykirjanpito ohjelmisto

FMIS ohjelmisto jolla käsitellään ja luodaan tehtäviä ISOBUS-terminaalille ja käsiteltään jo suoritettuja tehtäviä


Nämä olivat yleisimmät vastaantulevat kysymykset koskien ISOBUS-lisenssejä ja termejä joita tulee vastaan uusien koneiden kanssa

Blogin kirjoittaja on Agritekin älykkään viljelyn tuotepäällikkö, viljatilan isäntä ja innokas tekniikan harrastaja, joka on kokeillut käytännössä, miten ei ainakaan kannata tehdä.

Kysy lisätietoja tai anna palautetta

Täyttämällä viereisellä lomakkeella voit kysyä lisätietoja kiinnostuksen kohteestasi tai antaa palautetta haluamastasi aiheesta.

Viestin välittyy halutessasi valitsemallesi jälleenmyyjälle.