Ajankohtaista

Endurolla sänkipellon kylvöpohja kerta-ajolla

Agritek myynti

 

Siiverinmäen lypsykarjatilalle Kauhavan Alahärmässä pari vuotta sitten hankittu Kvernelandin Enduro -kultivaattori säästää kevätsesongin aikana työtä ja aikaa, sillä sänkipellolle kylvöpohja valmistuu kerta-ajolla. Nurmet kääntyvät edelleen auralla.

Kverneland Enduron hankinta Annakaisa ja Matti Aspilan lypsykarjatilalle alkoi myyjän tarjoamasta koemahdollisuudesta. Tilalla oli ennestään kyntöauran ja äkeen lisäksi lautasmuokkain, mutta jälkimmäisen teho ja tunkeuma eivät olleet riittävät esimerkiksi lietekärryjen painamissa päisteissä tai raiteissa.

- Jankkuria vähän katselin, mutta myyjä kehotti kokeilemaan kultivointia. Vakuutuin Endurosta kerralla, ja lautasmuokkain meni vaihtoon. Olen ollut kultivaattorin ominaisuuksiin todella tyytyväinen kahden kesän kokemusten perusteella, Matti Aspila sanoo.

Tilalla on peltoa vajaat 90 hehtaaria, josta nurmella on noin 60 hehtaaria ja viljelykierrossa loppu lähinnä ohraa. Kun sängen muokkausala on 30-40 hehtaaria, pelkästään sitä varten ei kultivaattoria kannattanut hankkia.

Ennen kauppaa Aspila kysyikin muutamalta tutulta viljelijältä, olisiko näillä kiinnostusta vuokrata kultivaattoria hehtaaritaksalla sen vapauduttua hänen omasta käytöstään. Kultivaattori on varsin huoleton vuokrattavaksi, sillä se on vankkarakenteinen ja siinä on vähän liikkuvia osia

- He tarttuivat ehdotukseen ja uskalsin hankia sen. Myös heidän käyttäjäkokemuksensa kultivoinnista ovat olleet hyvin myönteiset, hän korostaa.

 

Kultivaattori tasaa kevään sesonkia

Siiverinmäen tilalla on kahden robotin navetta, jossa on lypsylehmien lisäksi vain vasikat, sillä hiehokasvatus on ulkoistettu. Lypsykarjatilalla kevätsesonki on tiukka, koska lietteen levitys vie oman aikansa. Lisäksi kasvipeitteisyysvaatimus ohjaa entistä enemmän kevätmuokkaukseen.

Peltotyöt tehdään mahdollisimman pitkään omalla kalustolla ja kaikki muokkaustyöt Aspila tekee itse. Etenkin kevään muokkausoloissa kultivaattori on korvaamaton.

- Kun kultivaattorilla tulee sänkipeltoon kerta-ajolla valmis kylvöpohja, se nopeuttaa ja helpottaa kevättöitä yhden ajokerran jäädessä pois kyntöön ja äestykseen verrattuna, hän sanoo tyytyväisenä.

- Kerta-ajolla muokkaaminen keväällä mahdollistaa myös, että silloin malttaa odottaa pidempään pellon kuivumista kunnolla, kun ei ole niin kiire.

Aspila on huomannut käytännön kokemuksena, että jäykkäpiikkinen kultivaattori pitää hyvin työsyvyyden myös tallatuissa päisteissä. Silputusta oljesta ei ole ongelmaa Endurolla ajettaessa.

 

AgritekEnduro01

Siiverinmäen tilalla Kauhavan Alahärmässä Matti Aspilalla on kahden kesän myönteiset kokemukset Kvernelandin Enduro -kultivaattorista. Sänkipellolla sillä saadaan kerta-ajolla kylvövalmista, myös märän syksyn puintijäljistä.

 

Ajonopeus vaikuttaa olennaisesti työjälkeen

Sänkipellon kultivoinnin lisäksi kynnöllä ja äestyksellä on edelleen tärkeä merkitys nurmien uusimisessa. Nurmet kynnetään keskimäärin neljän vuoden välein, ja vuosittain ne harataan ja tarvittaessa täydennyskylvetään.

- Viljelykierrossa on nurmen päättämisen jälkeen lohkolla viljaa kaksi vuotta, joista toisena perustetaan nurmi suojaviljaan. Jos heti ensimmäisen viljavuoden jälkeen pelto kynnetään, nurmen mättäät nousevat helposti pintaan. Kultivoidessa näin ei tapahdu, Aspila havainnollistaa.

- Haemmekin ja hyödynnämme sekä kultivoinnista että kyntömuokkauksessa meille parhaiten sopivat käyttötarkoitukset.

Aspilan mukaan kolmimetrinen kultivaattori vaatii vähintään 150-hevosvoimaisen traktorin, jotta se jaksaa vetää optiminopeutta. Kultivaattorin painopiste on melko kaukana, joten traktorilta vaaditaan myös riittävää keulapainotusta ja vetokykyä.

- Ajonopeus vaikuttaa olennaisesti työjälkeen. Kun maa muokataan 10-14 senttiin 10 kilometrin tuntinopeudella, kultivaattori tekee mitä siltä odotetaankin ja työjälki on hyvää. Jos nopeus putoaa kahdeksaan kilometriin, työjälki eli sekoittavuus heikkenee.

Hän ei pidä ongelmana, että paripyörien jälki on leveämpi kuin kultivaattorin kolmen metrin työleveys. Jos haluaa leveämmän eli 3,5-metrisen kultivaattorin, sitä vedettäessä on traktorin koko mitoitettava niin, että se myös jaksaa vetää optiminopeutta.

- Muuten työjäljessä häviää kapeampaan kultivaattoriin verrattuna, hän huomauttaa.

Aspila hyödyntää peltotöissä entistä enemmän automaattiohjausta, jonka hyödyt hän on huomannut myös kultivaattorin käytössä.

 

TEKSTI JA KUVAT: Arto Takalampi

Tutustu Kverneland kultivaattoreihin:

Siirry kultivaattorisivulle

Kysy lisätietoja tai anna palautetta

Voit kysyä lisätietoja tai antaa palautetta haluamastasi aiheesta. 
Viestin välittyy halutessasi valitsemallesi jälleenmyyjälle.