Ajankohtaista

New Hollandin ajosilppurilla lisää tehoa rehunkorjuuseen

Agritek myynti

AgritekAjosilppuri01a

MMM, Mikko Marttila onnimitetty Agritek Oy:n toimitusjohtajaksi 8.5.2023 alkaen.

Ylitorniolaiset Mikko Pasula ja Kimmo Kantomaa tehostivat täksi korjuukaudeksi säilörehun korjuutaan hankkimalla yhteiskoneeksi New Hollandin FR480 -ajosilppurin. Pitkään mietinnässä ollut ajosilppuri korvasi työläämmän koneketjun, ja valinnassa painoivat luotettavan merkin lisäksi hyvä huollon ja varaosien saatavuus.

Karjatilalliset Mikko Pasula ja Kimmo Kantomaa ovat tehneet kimpassa ja pääosin yhteisin koneinkin säilörehua vuodesta 2015 lähtien Ylitorniolla kuulun nähtävyyden Aavasaksan tuntumassa.

Pasulalla on vuonna 2010 valmistunut kahden robotin navetta, Kantomaalla 2016 valmistunut 260 sonnin sonnikasvattamo sekä 30 lehmän vanhempi parsinavetta. Molempien uudet navetat ovat etänavettoja, mutta ne sijaitsevat nurmipeltojen vieressä.

Vuonna 2016 koneketju päivitettiin perhosniittokoneeseen, hinattavaan tarkkuussilppuriin ja karhottimeen. Sillä mentiin tähän vuoteen, kun tarkkuussilppuri vaihtui New Holland FR480 -ajosilppuriin.

- Olihan meillä ollut usein puhetta, että seuraava hankinta on ajosilppuri. Olimme käyneet kokeilemassa sitä jo aikaisemmin, kyselleet muilta kokemuksia ja täksi vuodeksi päätimme sitten hankkia sen, Kantomaa sanoo.

 

AgritekAjosilppuri01b

Ylitorniolaiset Mikko Pasula ja Kimmo Kantomaa saivat hankkimansa New Hollandin FR480-ajosilppurin tämän kesän ensimmäisen säilörehusadon korjuulle. Ajosilppurilla he halusivat tehostaa säilörehun korjuuta 600 hehtaarin kokonaisalalla. Kokemusten perusteella kumpikin on tyytyväinen hankintaan.

 

New Hollandiin päädyttiin Kantomaan mukaan useammastakin syystä: merkki on tuttu ja luotettava, ajosilppuri tuntui omaan käyttöön sopivalta ja naapurilla oli erittäin hyvät kokemukset samasta mallista.

­- Nopealla huolto- ja varaosapalvelulla oli varsin iso merkitys merkin valintaan varsinkin täällä Lapissa, jossa etäisyydet ovat pitkät. Pudasjärvellä on erittäin runsas New Hollandin varaosavarasto, ja lähin varaosapiste on Torniossa.

Kantomaa kiitteleekin ajosilppurin myyneen Lakkapään palvelualttiutta. Sillä on kokeneet huoltomiehet ja yhteistyö yrityksen kanssa on toiminut hyvin jo toisessa sukupolvessa.

- Jos kone on hajonnut kiireisempään sesonkiaikaan, sieltä on saanut aina varakoneen tilalle.

Ajosilppuriketju on haavoittuva, sillä koko ketju seisoo, jos silppuriin tulee vika. Kantomaan mukaan Ylitorniolla on kuitenkin kolme ajosilppuria, joten myös hätäapua on saatavissa.

 

600 hehtaarin korjuussa tehokkuus jo korostuu

Ensimmäisen kerran uusi ajosilppuri oli tositoimissa ensimmäisen rehusadon korjuussa. Kuivan alkukesän jälkeen nurmi piristyi ja sadosta saatiin kohtuullinen. Toinen sato korjattiin elokuun puolivälissä.

- Ensikokemukset New Hollandin ajosilppurista ovat hyvät ja sen hankkiminen osoittautui hyväksi ratkaisuksi. Automaattikäyttö, noukkimen renkaiden kääntäminen hytistä kuljetusasentoon ja satokartoitusjärjestelmä, Kantomaa luettelee heti havaittuja plussia. 

 

AgritekAjosilppuri02

Kimmo Kantomaan mukaan ajosilppurin hankinta ja tehokkaampi rehunkorjuu oli ollut kumppanusten mielessä jo pidemmän aikaa, sillä rehunkorjuu hinattavalla tarkkuussilppurilla kävi työlääksi.

 

Hän naurahtaakin, että rehuketju ei ole koskaan valmis. Aina jossain on tulppa, ja tarvittaisiin toinen niittokone, isompi karhotin tai isompi silppuri.

- Ketjuun pystyy halutessaan pumppaamaan paljon rahaa, mutta johonkin se raja on vedettävä, mikä kannattaa. Porukassa on kuitenkin voimaa ja kahdestaan koneiden hankinta ja rehunkorjuu on helpompaa, Kantomaa sanoo kokemuksesta.

Ajosilppurin hankinnalla hän ja Pasula halusivat säilörehun korjuuseen enemmän tehoa aiemman työlään ja tehottomamman koneketjun sijaan. Kahden tilan ja yhden urakointitilan yhteinen kokonaisnurmiala on 300 hehtaaria ja kun satoja korjataan kaksi, kaikkiaan rehua tehdään kasvukaudessa 600 hehtaarilta.

Käytännössä se oli Kantomaan mukaan liikaa hinattavalle silppurille ja ketjun kärrymiehillekin, kun rehua tehtiin yökausia myöten. Ajosilppurilla heinäala on nopeammin korjattu, ja nyt päivä riittää paremmin, kärrykuskit pääsevät ajoissa kotiin ja yksi traktori vapautui silppurilta rehunajoon.

- Ja olihan se raskastakin ajaa, kun pää oli vinossa koko päivän, hän vertaa ajosilppurin hyvään ajoergonomiaan.

 

AgritekAjosilppuri03

Kimmo Kantomaa kiittelee New Hollandin ohjaamoa ja sen ajoergonomiaa.

 

Perhosniittokoneen ja karhottimen jäljiltä saadaan ajettua rehua korjattavalle karholle 16 metrin leveydeltä. Siirtoajossa on yleensä neljästä viiteen kärryä ja siilolla rehu tiivistetään pyöräkoneella polkemalla.

Kaverusten New Hollandissa on kaksi hapotinta, sillä silppurin oman hapottimen lisäksi siihen asennettiin hapon käytön mahdollistava lisähapotin. Euroopassa happo ei ole yleinen säilöntäaineena, joten koneen omaa hapotinta ei ole varustettu siihen.

 

Tutustu New Holland ajosilppureihin

 

KUVAT JA TEKSTI: Arto Takalampi

 

Kysy lisätietoja tai anna palautetta

Voit kysyä lisätietoja tai antaa palautetta haluamastasi aiheesta. 
Viestin välittyy halutessasi valitsemallesi jälleenmyyjälle.