<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=223024504808695&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Uusi iXtrack T4

Vielä uudempi, ensimmäistä kertaa esittelyssä

Hinattavat kasvinsuojelu­ruiskut

Suomeen tuotavien Kverneland hinattavien kasvinsuojeluruiskujen valikoimassa on mallit Ikarus S, iXtrack C ja uusi iXtrack T3. Pienin saatavilla oleva malli on iXtrack T3 joko 2600 tai 3200 litran säiliöllä ja suurin iXtrack C60, 6000 litran säiliöllä. Puomistoksi on saatavana sekä teräs- että alumiinipuomisto, aina 18 metrin työleveydestä 45 metriin saakka. 

Ikarus S

Ikarus S on rakenteeltaan lyhyt hinattava kasvinsuojeluruisku. Säiliökokoja on kaksi: 2800 litraa ja 3800 litraa. Ruiskuun on saatavilla 18-30 metrin puomeja, joko sivuille tai taakse taittuvilla malleilla. Ruiskun ohjauskeskuksen käyttö on tehty helpoksi. Lisävarusteena ruiskun venttiileitä voidaan hallita traktorin ohjaamosta. Ikarus S kasvinsuojeluruisku on yhteensopiva Kverneland täsmäviljelyjärjestelmän, GEOCONTROLin kanssa, kuin myös Kvernelandin Tellus ja Tellus Go hallintapaneelien kanssa. Sitä voidaan ohjata myös traktorin omalla ISOBUS terminaalilla, kun siihen lisätään FMA -hallintapaneeli

Edut
 • HSS sivulle taittuvat, tai HC taakse taittuvat teräspuomistot 18-30 metrin leveyksille
 • Akselivaihtoehdot raideleveyden tarpeen mukaan
 • Helppo käyttää yksinkertaisen ohjauskeskuksen ansiosta
 • Hallinta ISOBUS yhteensopivilla laitteilla, tai ilman ISOBUS yhteensopivuutta
 • iXclean Comfort tai iXclean Pro sähköinen venttiilinhallintajärjestelmä lisävarusteena
 • Yhteensopiva IsoMatch GEOCONTROL järjestelmän kanssa
ikarus_s_648px_13
ikarus_s_648px_185

Hallinta ja ohjaus

Peruskoneen ohjaus on tehty erittäin helpoksi. Ohjaus­keskuksessa on kaksi 4-tie hanaa, ja näissä on toiminnot mm. imu-, sekoitus-, ruiskutus- ja puhdistus­toimintoja varten. 
Alemmasta 4-tie hanasta (imupuoli) valitaan mistä pumppu imee nestettä (pääsäiliö, puhdasvesisäiliö, täyttö, sulkuasento) ja ylemmästä 4-tie hanasta (painepuoli) valitaan minne neste pumpataan (pääsäiliö/sekoitus, ruiskutus, käsiruisku tai puhdistus, voimakas sekoitus)
Nelitiehanan yhteydessä on myös 2-tie hana säiliön puhdistukselle. Lisävarusteena on saatavilla kaksi 2-tie hanaa ulkoinen puhdistusta ja takaisinpumppausjärjestelmää varten.

Käyttäjän mukavuutta lisäämään on vaihtoehtona myös iXclean Comfort (imuventtiili sähköinen) tai iXclean Pro (imu- ja paineventtiili sähköiset).

Vetoaisat

Vaihtoehtoina on joko alavetoaisa tai ylävetoaisa, joko ohjauksella tai ilman ohjausta. Ohjauksella varustettu vetoaisa tekee ruiskusta ketterämmän päisteissä ja myös kaarteissa ruisku seuraa traktorin ajolinjaa, mikä vähentää huomattavasti kasvustolle aiheutuvaa haittaa.

Akselistot

Ruiskuun voidaan valita joko kiinteä tai säädettävä akseli. Kiinteässä akselissa reideleveyden säätö onnistuu vaihtamalla pyörien paikkoja (vasen pyörä oikealle ja oikea vasemmalle) ja kääntämällä vanteet. Raideleveydes on joko 1,50 tai 1,80 m.

Säädettävän akselin avulla raideväli on muutettavissa 150-225 cm välillä. 

Pumput

Ikarus S malleihin pumppuvaihtoehtoja on 3, tuotto joko 200, 250 tai 400 l/min. Pumput ovat hiljaisia mäntäkalvopumppuja ja kestävät lannoitteita ja kuivakäyntiä (ilman vettä). Painesäiliö huolehtii kalvopumpun tasaisesta toiminnasta. Suurin kierrosluku on 540 r/min.

ikarus_s_648px_25
Ikarus S38
Suuttimet puomiston suojassa
Ikarus S HC-puomistolla
IsoMatch Tellus, ruiskun FMA ohjelma

iXtrack C

ixtrack_648px_255

iXtrack C ruiskuja on saatavana 3000, 4000 ja 5000 litran säiliöllä. Rakenteeltaan iXtrack C on pidempi kuin Ikarus S. Ruiskuun on saatavilla HSS-teräspuomisto 18-40 metrin työleveydellä tai HSA-alumiinipuomisto 24-33 metrin väliltä. Kaikki puomistot taittuvat ruiskun sivulle.

Ruiskun iXclean-ohjauskeskuksen käyttö on tehty helpoksi. Vaihtoehtoina on iXclean Comfort (imuventtiili sähköinen) ja iXclean Pro (imu- ja paineventtiili sähköiset) ja tällöin toimintoja voidaan hallita traktorin ohjaamosta ruiskun ohjaimella. iXtrack kasvinsuojeluruisku on yhteensopiva Kverneland täsmäviljelyjärjestelmän, GEOCONTROLin kanssa. Ruiskun ohjausta varten tarvitaan IsoMatch Tellus Pro tai Tellus GO tai traktorin oma ISOBUS terminaali, lisäksi tarvitaan myös FMA -hallintapaneeli.

iXtrack T3

Uusi iXtrack T3 esiteltiin ensi kertaa Agritechnicassa 2017. Uutuusmalli on tarkka, helppokäyttöinen ja tehokas. iXtrack T3 mallin saa vain ISOBUS-yhteensopivana, ja tämä takaa varman toiminnan kaikissa olosuhteissa.

Edut:

 • Vakaa; 32 asteen ohjauskulma ja 3,6 metrin kääntösäde tekevät T3:stä ketterän
 • Helppo käyttää; uudet iXtrack T mallit ovat aina ISOBUS-standardin mukaisia, ja toimivat IsoMatch Tellus ohjainten kuin muidenkin AEF sertifioitujen terminaalien kanssa
 • Tarkkaa ruiskutusta; puomisto on ripustettu jousitettuun vinosuunnikkaaseen, minkä avulla puomiston tasapainotus toimii pehmeästi ja ruiskutuskorkeus vaihtelee mahdollisimman vähän
 •  Nesteet hallinnassa; Tankkien, venttiilien ja letkujen sijoittelu on optimoitu, jotta jäämänesteitä jäisi mahdollisimman vähän
iXtrack T3 T4 kemikaalimikseri
ixtrack_t3_648px_126

iXtrack T sarjan ruiskujen hallintalaitteet ovat siististi suojassa ajon aikana, ja helposti saatavilla kun niitä tarvitaan. 

Ohjausvaihtoehdot ovat vastaavat kuin muissakin malleissa: iXclean mekaanisin venttiilein, iXclean Comfort sähköisellä imuventtiilillä ja iXclean Pro sähköisellä imu- ja paineventtiilillä.

Säiliökokoja on saatavilla 2600 ja 3200 litraa, puomistoja 18 metristä 40 metriin. 

 

Myös iXtrack T mallien ohjausohjelmisto on kokonaan uusi ja se toimii yhdessä Tellus PRO tai GO ohjainten kanssa sekä myös kaikkien muitten AEF sertifioitujen ohjainten kanssa. Uusi ohjelmisto on selkeä ja intuitiivinen käyttää. 

Ergodrive päistehallinta on ruiskussa vakiovarusteena. 

 • Päisteeseen tullessa; yhdellä napilla ruiskutus pois päältä, aktivoi akseliohjaus ja nosta puomi ylös
 • Päisteestä lähdettäessä; yhdellä napilla laske puomi alas, akseliohjaus pois päältä ja aloita ruiskutus

Ruiskun toiminnot voidaan myös asettaa traktorien hallintalaitteisiin tai käyttää IsoMatch GRIP ohjainta: käyttö helpottuu entisestään.

ixtrack_t3_648px_119

Enfo, iXclean, iXflow ja Boom Guide

iXtrack T3 ja T4 ruiskut asettavat uudet normit myös Kvernelandin ruiskuissa tutuille termeille. Kaikki alkaa nestehallinnasta. T-sarjan ruiskuissa nestehallinta poikkeaa totutusta aivan radikaalisti, sillä eri säiliöiden, letkujen, venttiilien ja erilaisten liitosten pituudet ja määrät ovat pienimmät kuin yhdessäkään toisessa hinattavassa ruiskussa. Pumppu on nestehallintajärjestelmän kohdalla sivulla, juuri toisella puolella runkoa jolloin letkuvedot ovat hyvin lyhyet.

Tästä muodostuu kokonaisuus, jossa ympäristö on keskiössä, Environmental Focus (ENFO). ENFO on tekninen ominaisuus, osana iXclean kokonaisuutta. Sitä ennen on mixeri, jolta vaaditaan paljon käytännön ominaisuuksia. Nesteiden hallinta on kokonaisuutena viety seuraavalle tasolle.

Nesteiden hallinta - mikseri

mikseri1

Mikseri pulverin sekoituksessa

mikseri2

Mikserin käyttöventtiilit

T3 ja T4 ruiskujen kemikaalimikseri poikkeaa totutusta huomattavasti. Tässä viljelijät ovat luetelleet painavat näkemyksensä kemikaalisekoituksen toiminnallisuudesta. Ruiskutettaessa mikseri integroituu rakenteeseen täysin huomaamattomasti ja myös kasviystävällisesti. Se on myös kohtuullisen hyvin suojassa pölyltä ja lialta.

Mikseri avautuu säiliön alta sivulle ja alaspäin reilusti niin, että työskentelykorkeus on helppo. Mikserin kansi toimii apupöytänä ja varalaskutilana.

Mikserissä on erityyppisiä suuttimia omilla hallintalaitteillaan, riippuen siitä, millaista ainetta sekoitetaan. Sisäpinnalla on pohjasuutin, jolle on oma hallintavipunsa. Seinämällä on voimakkaan pyörimisliikkeen aikaan saavat suuttimet, jotka saavat seoksen sekoittumaan nopeasti. Seinämän sisäpinnalla on väkäset, jotka tehostavat sekoittumista ja turbulenssia entisestään. Astioiden puhdistukseen on oma pyörivä suutin, jolla myös pussit saa varmasti puhtaaksi. Tätä hallitaan omalla, erillisellä ja eri paikkaan sijoitetulla hallintavivulla. Imutehoa voi säätää portaattomasti, jotta mikserin toiminta olisi helppoa ja kontrolloitua.

Nesteiden hallinta - ENFO

ENFO on osana kemikaalijärjestelmää kaikissa Kvernelandin ruiskuissa. Se on osa iXclean nestehallintajärjestelmää.

Ruiskun puomistossa on aina paine, myös silloin kuin ei ruiskuteta. Ruiskutietokone tietää, millainen puomi ruiskussa on. Ennen ruiskutustyön aloittamista ENFO-toiminnallisuudella tietokone täyttää jokaisen lohkon lohkokohtaisesti oikeilla nestemäärillä ja katkaisee syötön, kun lohkot ovat täynnä. Näin lohkoihin jää valmiuspaine. Ruiskutustyötä aloitettaessa jokainen lohko käynnistyy välittömästi, koska puomi on ennalta täytetty kemikaalilla.

Sama toimii myös toisin päin. Kahvitauon yllättäessä kesken kasvinsuojelutöiden, ENFO toiminnallisuudella kemikaalit voidaan painaa puhtaalla vedellä peltoon. Tietokone katkaisee taas lohkokohtaisesti yksitellen syötön, kun lohko on varmasti täynnä puhdasta vettä.

Menetelmän etuna on tarkka aloitus ja lopetus. Kemikaalit tulevat hyödynnettyä oikein, eikä ruiskutuspuomiin jää turhaa valmista kemikaalia ympäristön kannalta vääriin paikkoihin.

ENFO primerointi

Puomisto primeroidaan lohkoittain kemikaalilla ennen aloitusta. Kun ko. lohko on täynnä, se suljetaan, ettei kemikaalia mene hukkaan.

ENFO linjaston huuhtelu

Lopetettaessa, puomisto tyhjennetään painamalla lohkoihin puhdasta vettä. Kun jokainen lohko on täynnä vettä, lohko suljetaan. Näin puomistoon jää puhtaat vedet.

Nesteiden hallinta - iXclean

Kvrenelandin nesteiden hallintajärjestelmää kutsutaan iXclean järjestelmäksi. Yksi iXcleanin osa on ENFO, ruiskutuslinjaston täyttö ja huuhteluautomatiikka. Myös säiliössä ja järjestelmässä oleva jäännösneste huuhdellaan ja levitetään pellolle. Jäännösnesteitä ei näin pääse vääriin paikkoihin. iXcleanin ominaisuudet on esitetty alla olevassa taulukossa. 

Ominaisuudet iXclean iXclean +s.t.o.*

iXclean

Comfort

iXclean Pro
1. ENFO – Primeroi linjastot kemikaaleilla
2. ENFO – Huuhdelee linjastot vedellä
3. Näyttää säiliön määrän ohjaimella x
4. Automaattinen pysäytys x x
5. Aktivoi ENFO-toiminnon hytistä x x
6. Aktivoi automaattisen yksivaiheisen pesuohjelman hytistä x x
7. Aktivoi automaattisen kolmivaiheisen pesuohjelman hytistä x x x

*s.t.o. - sähköinen säiliön tason osoitin, kertoo ohjaimelle montako litraa säiliössä on nestettä.

iXclean

Ixcleanin perusvarustelukin sisältää ENFO-toiminnallisuuden, eli puomiston ja linjaston primeroinnin kemikaaleilla, sekä vastaavasti puomiston ja linjaston huuhtelun puhtaalla vedellä töiden tauottua. ENFO laskee litrat, joten kunkin lohkon ollessa hoidettu, lohko suljetaan automaattisesti, ettei kemikaaleja tai puhdasta vettä huuhtelutilanteessa hukattaisi.

iXcleaniin on tarjolla sähköinen tason osoitin, joka näyttää ISOBUS ohjaimella, sekä ulkona venttiilistöillä sähköiseltä Focus III näytöltä säiliössä olevan litramäärän. Sähköinen tason osoitin myös hälyttää täytön yhteydessä, kun ennalta ohjelmoitu täyttömäärä on saavutettu. Suomeen kaikki iXtract T ruiskut tulevat sähköisellä määränsäädöllä varusteltuna.

 

iXclean venttiilit

iXclean Comfort

iXclean comfort sähköinen imuventtiili

iXclean Comfort tarjoaa sähköisen tason osoittimen lisäksi sähkökäyttöisen imuventtiilin. Tällöin ENFO toiminnallisuus voidaan kytketä hytistä, niin linjaston ja puomiston primeroinnissa kuin huuhtelussakin töiden loputtua.

Sähköinen imuventtiili, ruiskun omalla pumpulla täytettäessä kääntää imuventtiilin kiinni automaattisesti, kun ennalta asetettu täyttömäärä on saavutettu. Näin ylitäyttö voidaan näppärästi estää. 

Sähköinen imuventtiili mahdollistaa myös pesuohjelman aloittamisen hytistä. Automaattinen pesu on Comfort-mallissa yksivaiheinen.

iXclean Pro

iXclean Pro sisältää kaiken sen, mitä edellisetkin. Sähköinen tason osoitin ja sähköinen imuventtiili. Pro versiossa myös paineventtiili on sähköinen. Tällöin ominaisuus mahdollistaa tietokoneohjatun pesun eri vaiheissa, joka antaa paljon ruiskuttavalle uusia mahdollisuuksia. Tämän lisäksi ruiskun kaikkia nestejärjestelmän toimintoja voidaan ohjata ulkoa venttiilijärjestelmien luota Focus III ohjaimella. Focus III sisältää samantyyppisen käyttöliittymän kuin hytissä olevassa ISOBUS ohjaimessakin.

iXclean Pro version kolmivaiheinen pesuohjelma jakaa puhdasvesisäiliössä olevan veden kolmeen eri pesukertaan. Näin ensimmäisellä pesukerralla laimenee suurin osa kemikaalijäämistä. Tämän jälkeen on vielä toinen, sekä kolmas pesukerta. Käytännössä pesun jakaminen kolmeen vaiheeseen pudottaa kemikaalijäämien pitoisuuden jäännösnesteissä alle 1% pitoisuuteen, mikä on vain murto-osa normaalista yksivaiheisesta pesusta. Tämä antaa uusia mahdollisuuksia paljon ruiskuttavalle, kun siirrytään kasvilajista tai olosuhteista täysin toisenlaisiin, jolloin normaalisti vaihdoksesta johtuva polttoviotusriski on olemassa.

iXclean Pro sähköinen imu- ja paineventtiili

iXflow

iXflow on jatkuva nestekiertojärjestelmä, jonka saa lisävarusteena iXtrack T3 ja T4 ruiskuihin. Järjestelmän ajatuksena on nesteen jatkuva kierto, jossa yhtä linjaa mennään puomiston päähän ja toista tullaan takaisin silloin, kun ei ruiskuteta.

Järjestelmä estää sedimentoitumisen tehokkaasti ja kierto on todella voimakas puomiston kaikissa osissa jatkuvasti.

Aloitettaessa ruiskutus, toisen linjan virtausuunta kääntyy, ja neste virtaa molempia linjoja pitkin ruiskutuslohkoille ja jokaiselle lohkolle molemmista suunnista. Tällöin ei tarvita alkupäässä isoja putkihalkaisijoita jotta painehäviöitä voitaisiin kompensoida. Linjaston jäännösnestemäärä jää alhaiseksi ja kuitenkin ruiskutuspaine säilyy tasaisena koko puomiston leveydellä.

iXflow järjestelmä on joko iXflow-Air eli paineilmaohjatuilla suuttimilla lohkokohtaisesti tai sitten iXflow-e, jossa on sähköohjatut suuttimet.

iXflow-e on uusi variaatio, jossa jokainen suutin voidaan ohjata toisistaan riippumatta. Tämä mahdollistaa erittäin tarkan ruiskutuksen ja työleveyden säädön. Erityisominaisuutena puomistosta voidaan ohjelmoida erilaisia kokonaisuuksia, jossa halutut suuttimet reunoilta, tai keskeltä ovat kiinni. Puomisto soveltuu näin myös erikoiskasveille tai vaikka riviviljelyyn, jos halutaan jättää ajoura välissä ilman käsittelyä.

iXflow-e käyttää palloventtiiliteknologiaa, joka on itsepuhdistuva ja tarvitsee huomattavasti pienemmän virtamäärän toimiakseen, kuin sähkömagneettisella solenoidilla toimiva venttiili.

Katso omatekoinen video iXflow toiminnallisuudesta.

iXflow ja iXflow-e

Ruiskutustarkkuus - puomiston vaimennus

iXtrack T3 ja T4 mallien puomistot on kiinnitetty ainutlaatuiseen vinosuunnikasripustukseen. Vinosuunnikasrunko on toiminnassa puomiston kaikilla korkeuksilla ja se on jousitettu  sekä työskenneltäessä että puomiston ollessa taitettuna kiinni kuljetusasennossa. Vinosuunnikasripustus vaihentaa puomiston liikkeet, takaa alhaisemman puomiston ylläpitotarpeen ja pitkän käyttöiän. Puomiston vaimennus on osa ruiskutuksen tarkkuutta, sillä jokainen kasvi ansaitsee parhaan huolenpidon.

Katso oheinen video puomiston vaimennuksesta.

vinosuunnikasripustus vaimennus T3
iXtrtack T3 ja T4 ruiskuissa runko on rakennettu kääntymisen kannalta erikoisesti.
Runko ja säiliö on pyörien kohdalta kavennettu niin, että pyörät mahtuvat kääntymään 32 astetta. Tällöin pyörän halkaisija voi vielä olla 1.9m.
Puomiston vinosuunnikasripustuksen runko on kavennettu takaa, jotta pyörillä on tilaa kääntyä.
Vasta kun kuvaa katsoo tarkemmin, huomaa, että kone todella pyörähtää lähes paikallaan. Kääntöympyrän säde on 3.6m.
Nopeasta käänöksestä huolimatta ruisku ei kaadu herkästi, sillä painopiste on erittäin matalalla.
Eräs tekijä nopeassa kääntymisessä on se, että ruiskun pyöränakseli on melko edessä. Tällöin etäisyys vetolenkkiin on 4,15m, mikä on yksi tekijä nopeissa päistekäännöksissä.
iXtrack T3 kokonaispituus on 6,9m. Mukavuuden kannalta oleellista on jatkuvasti, myös kuljetusasennossa jousitettu puomisto, johon aina kohdistuu epätasaisissa olosuhteissa suurin rasitus. Tämä vähentää pyöränjousituksen tarvetta.

Uusi iXtrack T4

Uusi iXtract T4 esitellään Agritechnicassa Saksassa syksyllä 2019. Se on nykyisen iXtrack T3 kasvinsuojeluruiskun isoveli, jossa on säiliöt 3400, 4000 ja 4600 litraa. Puhdasvesisäiliö on isompi, eli 500 litraa, mutta muut säiliöt, puhdasvesisäiliön laajennusosa (120 l) ja käsienpesusäiliö (32 l) ovat saman kokoiset.

iXtrack T4 on pidempi rungoltaan ja säiliöt ovat isommat, muutoin ominaisuudet ovat aivan samat kuin pienemmässä iXtract T3 mallissa.

Katso oheinen video iXtract T4 ruiskusta alumiinisella HSA puomilla.

iXtrack T4 perusesittely

Löydä lähin jälleenmyyjä

background

Tekniset tiedot

background

Käyttäjän käsikirjat

Kysy lisätietoja

Täyttämällä viereisellä lomakkeella saat kätevästi yhteyden Agritekiin tai lähimpään jälleenmyyjääsi.

Voit kysyä lisätietoja kiinnostuksen kohteestasi tai sopia siitä esittelyn.