Ajankohtaista

Oikea niittokorkeus ratkaisee

Niittosängen pituus on oikea kun sänki jää vihreäksi

Niittokorkeuteen kulminoituu rehun puhtaus ja laatu. Karhottaminen vaatii hiukan pitempää niittosänkeä, ettei karholle nouse maata, joka pieninäkin määrinä heikentää rehun laatua oleellisesti. Märehtijä ei ansaitse maata rehun seassa.

5087_mn_648px_6


Kverneland, korkeat jalakset piirroskuvassaNiittopalkkiin asennetaan korkeat, 60mm jalakset, jotta saadaan 8 - 10cm sänki, joka on perusta puhtaalle rehulle ja tasaiselle niittojäljelle. Vihreäksi jäävä sänki yhteyttää edelleen tehokkaasti, jolloin heinikko jatkaa kasvuaan ja pensomistaan ilman pitkää toipumistaukoa kesken kasvukauden. Seuraava sato on havaittu olevan selkeästi runsaampi.

Niittokorkeus heijastuu koko korjuuketjuun

Myös karhotin on pitkäikäisempi, kun niitetään korkeampaan sänkeen. Niitetty heinä jää korkeammalle, jolloin karhotin voi kulkea ylempänä. Epätasaisuuksissa piikit eivät niin helposti ruovi maata, mikä vähentää karhottimen rakenteisiin kohdistuvaa rasitusta ja parantaa koneen kestävyyttä.

Korkeampi niittosänki säästää myös teräkuluja niin niittokoneilta kuin korjuukoneiltakin. Liian matala niitto nostaa maata ja pikkukiviä karholle ja edelleen korjuukoneeseen. Ajosilppurissa liian matala niittokorkeus näkyy dramaattisesti, koska kone ahmii hetkessä valtavan rehumassan lävitseen. Pikkukivet syövät terät, ajonopeus hidastuu ja polttoainekulu nousee hetkessä. Urakoitsijoiden mukaan niittomiehen tavat näkyvät ajosilppurin terillä välittömästi.

Moni pohtii myös, voisiko niittomurskainta korvata pelkällä niitolla? Voi, toisinaan, mutta vain tietyin edellytyksin, lue alta lisää.

Niittomurskain vai pelkkä niitto?

 

Karhottimistakin käydään kovaa keskustelua markkinoilla. Lue artikkeli, miten karhottimella saadaan parannettua korjuukoneen tehoa:

Mikä karhotintyyppi on paras? 

Mikäli haluat jatkaa suoraan Kvernelandin rehukoneiden nettisivulle, klikkaa tästä:

Kverneland rehukoneet

 

Lisätietoa niitosta?

Täytä viereinen lomake, niin olemme yhteydessä sinuun.