<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=223024504808695&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Ajankohtaista

Leveällä kasvinsuojeluruiskulla kaaliviljelmä voi hyvin

Satoi tai paistoi, koneiden on oltava kunnossa, jotta Granholm Vihannekset voi toimittaa tuoreita tuotteita asiakkailleen. Maatilan kaluston uusin tulokas on Kverneland iXTrack T 6/7600 40m HSS-puomilla. "Tilalla on käytössä vain muutama työkone, joten niiden on oltava laadukkaita ja hyviä", sanoo Tony Granholm.  

Suuret viljelmät vaativat suuret koneet. Granholm vihannekset on Suomen suurin puna- ja valkokaalin tuottaja. Kesällä 40 metriä leveästä kasvinsuojeluruiskusta on ollut paljon hyötyä. Kverneland iXTrack T 6/7600 saapui tilalle Petsmohon huhtikuussa 2021 ja omistaja Tony Granholm on erittäin tyytyväinen tekemäänsä investointiin.

Olen vaihtanut ruiskua suurempaan noin joka toinen vuosi, mutta nyt minulla on levein markkinoilla oleva ruisku. Se on toiminut yli odotusten ja parasta ruiskussa on sen käyttäjäystävällisyys. Ruiskussa on monia työtä helpottavia toimintoja. Sen ohjaaminen on helppoa, vaikka ruiskun koko on iso, toteaa Granholm. 

Tony Granholm vastaa perheyrityksen toiminnasta yhdessä siskonsa Rebeccan kanssa. Viljavalla maalla Kyröjoen kupeessa he viljelevät 150 hehtaarin alueella viljaa sekä 35 hehtaarin alueella kasviksia ja juureksia. Päivittäin tilan tuotteista täyttyy neljä kuorma-autolastia, joista suurin osa toimitetaan päivittäistavaraketjujen keskusvarastoihin.

Osa tuotteista kuljetaan laivalla Pohjanlahden yli Ruotsiin Västerbottenin lääniin, jossa Pohjanmaalla tuotetut kasvikset ovat enemmän lähiruokaa kuin kotimaiset Skånessa tuotetut. Keväällä Granholm myi erän punakaalia Saksaan, jossa viljelysesonki oli myöhässä.

Myymme noin puolet ravintoloille ja puolet menee päivittäistavarakauppoihin. Tämä on vahvuus, mikä tuli hyvin selväksi viime vuonna, kun ravintola-ala sukelsi ja vastaavasti vähittäiskaupan myynti kasvoi. 

Kuva 3107

MAATALOUSKONEIDEN koko ja tehokkuus kasvavat jatkuvasti. Ennen uuden viljelykauden alkua Tony Granholm investoi Kverneland iXTrack T6/7600 -kasvinsuojaruiskuun voidakseen turvata viljelyksensä. Kvernelandin Kokkolan alueen jälleenmyyjän Christoffer Backlundin ja Agritekin tuotepäällikön Veli-Pekka Linnan mukaan maataloudessa trendi on vähemmän, mutta suurempia koneita.

Automatisoitu pesu - iXclean Pro

Kasvien kasvukausi on suhteellisen lyhyt, siksi myös paineet toimittaa tuotteita asiakkaille ovat kovat.

Koneiden on toimittava silloin, kun niitä eniten tarvitsemme. Strategiamme on, että panostamme muutamaan luotettavaan koneeseen, jotka maksavat itsensä takaisin viidessä vuodessa. Koneiden merkitys on viime vuosina kasvanut, koska työntekijöiden rekrytointi on vaikeutunut, toteaa Granholm.

Granholm pitää kasvinsuojeluruiskua yhtenä tilan tärkeimmistä koneista. Yhden kasvusesongin aikana, toukokuusta syyskuuhun, on käsiteltävä 1200 hehtaaria viljelyksiä. Tämä tarkoittaa sitä, että hän viettää 650 tuntia traktorissa, joka vetää ruiskua.  

Juhannusviikolla ajoin melkein yötä päivää ja ruiskutin 120 hehtaaria viljaa. Tämä on tehtävä tietyllä aikavälillä. Siksi on äärimmäisen tärkeää, että voi luottaa siihen, että koneet toimivat, kun niitä tarvitaan. 

 

Kuva 3044

KESÄKUUKAUDET ovat intensiivistä aikaa yrityksessä. Puolet tuloksesta on tehtävä kolmen kuukauden sisällä, ja lisäksi sadon on riitettävä koko vuodeksi. Koneiden on toimittava moitteettomasti, jotta aikapaineesta selvitään.

Yksi uuden ruiskun valttikorteista on sen suuri kapasiteetti. Säiliöön mahtuu 7 600 litraa, ja sen täyttö kestää noin 12 minuuttia 20 000 litran vesisäiliöstä. Täytön yhteydessä Tony mittaa ja sekoittaa kasvinsuojeluaineet. Ennen seuraavan säiliön täyttöä Granholm käynnistää täysautomaattisen pesuohjelman, joka on monivaiheinen. Säiliö sekä puomisto ovat puhtaat noin puolessa tunnissa. 

Tänä kesänä olen levittänyt pelloille 36 000 litraa nestemäistä lannoitetta. Näin suuri lannoitemäärä vaatii, että säiliö todellakin on puhdas. 

 

Ohjaamisen helppous

Ruiskun toimintoja ohjataan traktorin hytistä ja Granholm on erittäin tyytyväinen ohjausjärjestelmään ja sen eri toimintoihin. 

Annostelun tarkkuus on erinomaisella tasolla. Jos valitsen 200 litraa, niin ulos tulee 200 litraa. Näin ei ole ollut kaikkien vuosien aikana käyttämieni ruiskujen kanssa. GPS-ohjatun lohkojaon ansiosta vältän lannoittamasta samaa kasvia useampaan kertaan. Tämä on tärkeää, koska liikalannoitus vahingoittaa satoa ja on kemikaalien tuhlausta.

Tony Granholmin arvostaa ruiskun helppoa ohjaamista niin pellolla kuin lyhyillä siirtymämatkoilla peltojen välillä asfalttitiellä. Asfaltilla pystyy hyvin ajamaan jopa 60 kilometriä tunnissa.  

Ruisku on uskomattoman vakaa tiellä, vaikka siinä on kapeat riviviljelyrenkaat. Muistelen, että olen ajanut ruiskuja, jotka ovat tuntuneet huterilta jo 25 kilometrin tuntinopeudessa.

Kuva 3099

RUISKUN tekniset ominaisuudet ovat monipuolisia. Traktorin katolla on YARA N-sensori, joka ottaa jatkuvasti vastaan informaatiota sadon väristä ja muodosta. 

Kuva 3056

TRAKTORIN HYTISSÄ Tony voi seurata kaikkia  kasvinsuojeluruiskun toimintoja reaaliaikaisesti. 

Investointi uuteen ruiskuun on ollut onnistunut ja Granholm laskee koneen maksavan itsensä takaisin viidessä vuodessa. Uusimpien koneiden hankkimisesta hieman ennen muita on myös etua. 

Jos on ostanut koneen ennen kaikkia muita, on se helpompi myydä käytettynä, koska muut haluavat ostaa uusimpia malleja.

Kesän kokemusten perusteella hänellä ei kuitenkaan ole syytä vaihtaa viimeisintä hankintaansa. Myös ensi kesänä on luvassa 650 tuntia traktorin hytissä ruisku perässä.  

Minä olen ainut, joka ajaa ruiskua ja työ on hoidettava perustyöpäivän jälkeen. Luotettavuus ja suuri kapasiteetti ovat siksi minulle tärkeitä, sanoo Tony Granholm.

Granholms Grösakerin löytää osoitteesta: https://granholmsgronsaker.fi/

Granholms

Lisätietoa Kvernelandin kasvinsuojeluruiskuista löydät täältä

Kuvat ja teksti: Johan Svenlin

Kysy lisätietoja

Tästä saat kätevästi yhteyden Agritekiin tai lähimpään jälleenmyyjääsi.
Voit kysyä lisätietoja kiinnostuksen kohteestasi tai sopia siitä esittelyn.