<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=223024504808695&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Ajankohtaista

Miten isolla karhottimella ajetaan?

Agritek myynti

Ajokaksikon karhottaja Mikael Toikkanen, Miksu, kertoo kiertävänsä lohkon ensin kaksi kertaa, mikä yhdistää sopivasti kolme perhosen kierrosta kahteen karhoon. ”Puhtauden vuoksi näin”, hän toteaa. Ensimmäisellä kierroksella kulmia pyöristetään hiukan lähinnä rehuvaunua varten. Sitten ajetaan toinen kierros ja loput edestakaisin, aina päisteessä kääntäen.

Eturoottoreilla kerätään ensimmäisellä kierroksella lohkojen nurkat puhtaaksi. Tähän eturoottoreiden sivusiirron kyynärpäitä muistuttava nivelrakenne kohtuullisesti soveltuukin. Kulmassa peruutus on ensimmäisellä kierroksella välttämätöntä, pyöristyksen ja nurkan vuoksi.

Hiukan yllättäenkin karhottamiseen otetaan voimakkaasti kantaa ajosilppurin istuimelta. Ajokaksikon ajosilppuria ajanvan kuljettajan, Lauri Hännisen mukaan karhottamisella on kymmenien prosenttien vaikutus ajosilppurin työtehoon. ”Niittomurskaimen jäljitä heinät ovat ikään kuin tietyssä järjestyksessä.” Lauri pohjustaa. ”Neliroottorinen karhotin ei sotke karhon järjestystä, jolloin ajosilppurin syönti on tasaista.”

Ajosilppurilla voidaan ajaa kovaa kidan täydeltä, kun syöttö pelaa aina ja materiaalivirtaus hakkurille on tasaista. Teho paranee ja polttoaineen kulutus pysyy kurissa. ”Karhosta ei saa tehdä pullataikinaa”, Lauri tuumaa. ”Se hidastaa eniten”, hän jatkaa.

Miksu niittaa karhon koostumuksen vielä lopuksi mainitsemalla, että paalaimellekin voi karhottaa 15m leveydeltä, vaikka ei moni uskoisi. ”Kyllä sitä kokeiltiin ja hyvin se meni”, hän toteaa. Toki heinää ei siinä kohti ollut aivan valtavasti.

Ajokaksikon karhotin on Kvernelandin 97150C neliroottorinen karhotin.

Ajokaksikon niitto- ja karhotuskalusto aamuparkissa

 

Kysy lisätietoja

Täyttämällä viereisellä lomakkeella saat kätevästi yhteyden Agritekiin tai lähimpään jälleenmyyjääsi.

Voit kysyä lisätietoja kiinnostuksen kohteestasi tai sopia siitä esittelyn.