<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=223024504808695&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Tornado

Tornado on suosituin Joskin kuivalantavaunu Suomessa. Kapea runko mahdollistaa pyörät, jotka pyörivät pehmeässäkin. Uusinta on Ruotsissa kovan maineen saanut Horizon malli.

Tornado kuivalantavaunut

Tornado on kapearunkoinen kuivalantavaunu, jotta rungon molemmille puolille saadaan korkeat renkaat, vaikeimpiakin olosuhteita silmällä pitäen.

Kuitenkin Tornadon levityspöytä levenee molemmille puolille siten, että pystykelojen pohjalla olevien heittolätkien halkaisija on 1100mm kärjestä kärkeen. Pystykela rakentuu 219mm teräsputken ympärille, johon on hitsattu spiraalin muotoon pystykelojen rakenne. Voimanoton normaalilla 1000rpm pyöritysnopeudella pystykelojen pyörimisnopeus on 432rpm.

Eritysipiirteenä on Tornadon runko, joka on monokokkirakenteinen. Sivulaidat ovat yhtenäistä teräslevyä ylhäältä alas asti ja laidan kylkeen on taiteltu lentokonetehtailijan tarkkuudella massiivisella automaattisärmääjällä pokkaus, joka jäykistää rakenteen, eikä hitsarille olekaan niin paljoa töitä.

 

acier-hle-epandeurs-1

 

transmission-tornado3

 

Pystykelojen voimansiirto on toteutettu pitkälle mietityllä ratkaisulla. Kuivalannannan seassa on joskus kovia kokkareita tai vieraita esineitä, joten pyörimissuuntaan kohdistuvat iskut on vaimennettu muovisilla sakarakytkimillä.

Kulmavaihteisiin ei kohdistu pystykelojen pystysuuntaista kantorasitusta lainkaan. Pystykelojan ylälaakeri on ns. maljamaisella rakenteella kantaen koko pystykelan pystysuuntaisen kuormituksen.

Samoin, kulmavaihteiden tehtävä on toimia ainoastaan vaihteena, sillä alalaakeri kantaa suurimman osan pystykelaan kohdistuvasta sivuttaisrasituksesta.

Tornadon pystykelamallissa pystykelojen leveys vaatii, että koko levitysyksikkö levenee vaunun rungosta huomattavasti. Näin saadaan parempi levitysjälki, kapasiteetti ja työleveys.

Pohjakuljetin on hydraulipyöritteinen jonka öljyntarve on 55 litraa /min. Tornadot varustellaan yleensä aina sähköisellä pohjakuljettimen nopeuden säädöllä. Nopeuden säätö perustuu ohivirtaukseen, eikä öljyä lämmitetä pelkällä kuristuksella. Pohjakuljettimen nopeuden säätö on perusteltua levitysjäljen säädössä. Mitä hitaammin pohjakuljetin pyörii, sitä hienojakoisemmaksi kuivalanta hajoaa pystykeloilla. Tämä on joissain olosuhteissa tärkeää kuten levitystä seuraavaa muokkausta silmällä pitäen tai leviettäessä nurmelle.

Vaunun laidan yläosaan on hitsattu jäykistävä kotelorakenne, mutta varsinainen sivulaita on yhtenäinen ylhäältä alas ja edestä taakse, ilman hitsaussaumoja. Vaunun lava ja runko valmistetaan laserleikatuista teräslevyistä käyttäen kohdistusnastateknologiaa. Levyt kootaan vaunun kokoiseen jigiin ja hitsataan yhteen pistehitsauksella. Lopullinen hitsaus on hitsausrobotin käsialaa.

tornado3 adv jotakin

 

jousitus

 

Uusimmissa, vuoden 2020 valmistuksessa paitsi jarrudirektiivi on muuttunut, mutta myös vetopuomin jousitus on muuttunut poikittaisesta lehtijousiratkaisusta hydrauliseksi kahdella typpikaasupallolla. Aisa on jousitettu vaunun ollessa kuormattuna.

Pohjakuljetin on luokitukseltaan 80, mikä Josknin mukaan tarkoittaa vahvinta luokitusta mitä ketjulle voi antaa. Ainevahvuus on 16mm. Poikittaiskolat ovat pulttikiinnitteiset. Ketjun kiristäminen säännöllisesti kuuluu asiaan, ketju pitenee kuluessaan erityisesti uutena.

chaines-marines-epandeurs-1_1

 

Tornadon levityslaitteisto pystykeloilla

 

Tornadon purkukelojen heittolätkien etäisyys kärjestä kärkeen on 1010mm. Pystykelan pyörimisnopeus on 432rpm ja voimanoton pyöritysnopeus on 1000rpm. Heittolätkät on nivelletyt isompia esteitä silmällä pitäen.

Valmistuksen yhteydessä 219mm putken ympärille hitsataan spiraalinmuotoiset pystykelan elementit. Spiraaleihin kiinnitetään 80 x 12mm repijähampaat 400HB-tyyppistä terästä. Valmistuksen yhteydessä repijähampaat kiinnitetään valmiiksi spiraaleihin, koska pystykelat tasapainotetaan terien kanssa täydellisesti tasapainoon. Tämän vuoksi repijähampaat tulisi vaihtaa käytön aiheuttaman kulumisen vuoksi kaikki samalla kerralla.

Levityspöytä on Hardox-terästä. Levityspöydän keskelle juuri heittolätkien ulottumattomiin on lisävarusteena saatavilla teräksinen separaattorijakaja, joka vähentää keskelle taaksepäin lentävän materiaalin määrää, koska heittolätkät levittävät tällöin pääasiassa sivusuuntaan.

Tornadon koko levityslaitteisto on irrotettavissa, mikä antaa mahdollisuuden tilata samaan vaunuun tiettyihin kokoluokkiin sekä pysty- että vaakalevityslaitteisto eli Horizon.

Joskin Tornadon leveät pystykelat tekevät pystykelavaunuksi verrattain hienojakoisen levityskuvion, mikä johtuu siitä, että pystykelojen halkaisija on suurikokoinen.

Kapearunkoisen vaunun selkeä etu piilee siinä, että vaunu on kevyt vetää kaikelaisissa olosuhteissa suuren rengashalkaisijan vuoksi.

Vetoaisa ja akselisto on säädettävissä. Vaunun vetolenkki säädetään traktorin koon mukaan ja aisapainon akseliston paikan mukaisesti.

Tornadoon voidaan asentaa lisälaidat, kun keskelle tulee metallinen pystytuki. Lisälaita voi olla alumiinia suoraan tehtaalta tai sitten siihen kelpaa myös lankku. Laidan yläosaan voidaan asentaa myös PVC-suojakaistaa, jos kauha sattuu koskettamaan kuormatessa vaunun laitaa.

Tornadoon on saatavilla automaattinen määränsäätö, mikä säätää pohjakuljettimen nopeutta ajonopeuden mukaan ja ottaa haluttaessa myös huomioon peräportin avauman. Samoin vaunun voidaan varustaa mm. omalla hydrauliyksiköllä, rasvarilla tai esim. hydraulisella reunalevityslaitteella. Kaksiakselissa vaunuissa on hydraulinen akselisto ja joko vapaasti ohjautuva tai pakko-ohjattava taka-akseli.

Tornado Horizon erityispiirteet, kuivalantavaunu vaakakeloilla

Joskin Tornado Horizon on aivan kuin normaali Tornado, mutta levityslaitteisto perustuu vaakakelaratkaisuun. Vaunuja on valmistettu muille markkinoille jo useita vuosia ja palautteet ovat rohkaisevia.

Vaakakelavarustuksessa on aina hydraulisesti avattava takakansi. Käytännössä vaakakelat syövät aggressiivisesti lavalla olevaa kuormaa, mutta levitys tapahtuu ainoastaan alhaalla olevien heittolautasten toimesta. Tällöin materiaalivirta tulee olemaa hiukan hitaampi kuin pystykelavaunussa, mutta samalla levityskuvio ja partikkelikoko on pystykelavaunua ehdottomasti parempi.

Levityskuvio on myös tarkempi ja samalla vaunu antaa mahdollisuuden levittää tarkasti entistä pienempiä levitysmääriä hehtaarille. Tämä on tarpeellista väkevien materiaalien, kuten siipikarjanlannan kanssa.

herissons-tornado3horizon

 

transmission-tornado3-horizon

 

Vaakakelalevittimen voimansiirto on pystykelavaunua monimutkaisempi. Vaakakelojen halkaisija on 600mm ja pyörimisnopeus 300rpm. Vaakakelojen aggressiiviset repijäkoukut on asennettu 140mm putken ympärille spiraalimuotoon jotta kuormitus olisi voimansiirtoon tasainen.

Vaakakelavaunun voimansiirrossa on kaksi nokkakytkimellä varustettua voimansiirtoakselia ylikuormasuojaksi. 

Levitylaitteisto on irrotettavissa, joten tiettyihin vaunumalleihin voidaan esimerkiksi tilata useampi levityslaitteisto.

Vaakakelavaunussa giljotiiniovi on aina vakiona ja usein ohjaimeksi tulee automaattisella levitysmäärän säädöllä varustettu Ferti-Control 4000.

Lisäksi vaunun varusteena on usein sähköventtiilistö, koska toimintoja tarvitaan enemmän. Hydraulinen reunalevityslevy on hyvin yleinen varuste ja tekee vaunun levitystarkkuudesta lohkojen reunoissa paremmin. Myös takakansi avautuu hydraulisesti. Näin hydrauliikan toimintoja on pohjakuljettimen lisäksi useita.

Heittolautasten halkaisija on 1010mm ja pyörimisnopeus 432rpm. Niissä on kolme heittosiipeä ja heittosiivet kulkevat limittäin toistensa ohitse, mikä on välttämätöntä kapearunkoisessa vaunussa. Kuitenkin levityslaitteisto on runkoa leveämpi, myös vaakakelojen osalta.

securite-cardan-horizon Copy_1

 

Tornado Horizon eroaa normaalista Tornadosta ainoastaan levityslaitteiston osalta. Vaunu soveltuu mm. karjanlannan, kompostin ja siipikarjanlannan levitykseen.

Vaakakelat ja heittosiivet antavat tarkemman levitystarkkuuden ja levitettävä materiaali menee hyvin hienojakoiseksi. Lisäksi vaakakelavaunussa heittolautasilla on kolme heittosiipeä, mikä myös palvelee tarkkaa levitystä.

Huolimatta vaakakelarakenteesta, Tornado Horizon soveltuu hyvin myös normaalin karjanlannan levitykseen. Vaakakelavaunu hienontaa myös karjanlannan hienojakoiseksi, mikä palvelee levitystasaisuutta ja hygieniaa.

Kompostin tai väkevän siipikarjanlannan levityksessä Tornado Horizon tuo uusia mahdollisuuksia. Levitysmäärää voidaan laskea erittäin pieneksi hehtaarille, jolloin automatiikka on perusteltua. Tällöin pohjakuljettimen nopeutta säädetään ajonopeuden mukaan, jotta saadaan koko ajan haluttu kilomäärä hehtaarille.

Alkuperäiset esitteet

Joskin Tornado kuivalantavaunu

Joskin kuivalantavaunut (englannin kielinen)

Etsi lähin jälleenmyyjä

KYSY LISÄTIETOJA

Täytä lomake, niin saat kätevästi yhteyden Agritekiin tai lähimpään jälleenmyyjääsi.

Voit kysyä lisätietoja kiinnostuksen kohteestasi tai sopia siitä esittelyn.