<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=223024504808695&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Ajankohtaista

Tuhoaako itsekulkeva apevaunu rehun rakenteen

Agritek myynti

Rehun rakenne eli rehun tehollinen kuitu ja tehollisen kuidun ylläpitäminen aperuokinnassa on lehmän hyvinvoinnin kannalta yksi tärkeimmistä kysymyksistä. Lehmän tulee märehtiä tuntitolkulla päivässä, tietty määrä puraisuja per röyhtäys, jolloin syljen määrä on mahdollisimman suuri.

Märehtimisen yhteydessä lehmän erittämä sylki tasapainottaa tehokkaasti pötsin pH:ta. Lehmän erittämän syljen määrä voi vaihdella moninkertaisesti, riippuen lehmän saamasta rehusta, tuotostasosta jne.

Rehun tehollinen kuitu saa aikaan lehmän märehtimisen. Runsas syljen eritys ylläpitää pötsin pH:n korkeammalla, jolloin bakteerikanta hajottaa tehokkaasti kuituja. Näin lehmä haluaa syödä itse enemmän, mikä luonnollisesti mahdollistaa paremman terveyden, hyvinvoinnin, syöntikyvyn ja päiväkasvun tai maitotuotoksen viljelijälle.

Miten itsekulkeva apevaunu toimii ja mitä sen pitää tehdä?

SILOKING esitteli itsekulkevansa apevaunun vuonna 2004 Eurotierissä ja sai tuolloin kultaisen mitalin apevaunun konseptista. Koneita on sen jälkeen toimitettu ympäri maailmaa yli 2000 kappaletta ja niiden käyttö yleistyy jatkuvasti.

Itsekulkevasta kuulee usein väitteen nimenomaan jyrsinpään rehun rakenteen tuhoamisesta. Jyrsin- tai lastauspäällä tarkoitetaan koneen edessä olevaa pyörivää rumpua, joka veitsien avulla kuormaa rehun suoraan siilosta säiliöön. 

Siloking_SF_Animation

Kysymys siis kuuluu, tuhoaako itsekulkeva rehun rakenteen, erityisesti märällä säilörehulla?

 • Märkä säilörehu on todella herkkä ylisekoitukselle säiliössä ja näin ollen myös lastauspäässä.
 • Kaikki lastauspäät eivät ole suunniteltu samoin. Pienet yksityiskohdat ratkaisevat kuidun säilymisen rehussa
  • Veitsien lukumäärä ja niiden asettelu rummussa vaikuttaa oleellisesti rehun rakenteeseen
  • Jyrsimen ja säiliön välissä olevan kuljettimen suunnittelu ja sijoitus vaikuttaa myös oleellisesti
 • Suuri veitsien lukumäärä rummussa nopeuttaa lastausta erityisesti pidemmällä kuidulla
  • Kyseessä on siis valinta: halutaanko nopein mahdollinen kuormaus (max. minuutin säästö) vai paras mahdollinen rehu lehmän hyvinvointia ajatellen
 • Asiakas numero yksi on lehmä!

 

Lue lisää ruokinnasta

 

SILOKING SelfLine konseptin oleellisimman yksityiskohdat

 • Vain 42 veistä ja yhtä monta lapaa rehun lastaamiseen hellästi siilosta
  • Suomeen koneeseen toimitetaan yleensä 58 veitsen pitkäkuituiselle ja nurmirehulle tarkoitettu kuormainpää, jossa on erikseen lavat ja siirtolaipat kuormainpäässä. Nurmirehu siilosta ja pyöröpaalit ovat huomattavasti haasteellisempia kuormata kuin tarkkuussilputtu maissi.
 • Kuljetin on sijoitettu niin keskelle jyrsinpäätä kuin mahdollista, jotta rehu siirretään välittömästi eteenpäin pyörivältä rummulta
 • Leveä ja korkea suoja kuljetinmaton ympärillä mahdollistaa lastauksen ilman tukoksia ja auttaa rehun siirtämisessä nopeasti pois jyrsinrummulta
 • Säiliön ja ruuvin yhdistelmä on suunniteltu rehun hellävaraiseen ja kuitua ylläpitävään sekoitukseen koko säiliön tilavuudelta
 • Ruokinnassa tarvitaan vain yksi kone, jolla ennen kaikkea ruokinnan tarkkuus on huomattavasti hinattavaa vaunua tarkempi, huolto- ja käyttökustannukset  rehutonnia kohti ovat kohtuulliset, viljelijän ajankäyttö ja työskentelymukavuus sekä eläinten hyvinvointi ovat kunnossa.
 • Itsekulkeva apevaunu ei ole pelkästään isojen tilojen laite.

Yhteenveto:

Itsekulkevan suunnittelun yksityiskohdat sekä sen oikeanlainen käyttö mahdollistavat yhtä hellän käsittelyn rehun rakenteelle kuin hinattavalla apevaunulla. Tämän todistavat virallinen testiraportti DLG-instituutiolta sekä yli 2000 toimitetun itsekulkevan Siloking SelfLinen apevaunun kokemukset.

Suomessakin on maatiloja, jotka ovat jo vuosia käyttäneet Silokingin itsekulkevia apevaunuja. Keskituotos ja eläinten hyvinvointi ovat kyseisillä tiloilla kunnossa ja kokemukset ovat myönteisiä.

Suomessa panostetaan eläinten hyvinvointiin tukeutuvaan tehokkaaseen maataloustuotantoon. Jokainen huipputilan isäntä tietää, että jokainen ruokinnan yksityiskohta on oltava kunnossa, jotta eläimet voivat hyvin ja tuottavat tehokkaasti. Asian merkitys korostuu entistä enemmän, mitä korkeammalle keskituotos ja päiväkasvu nousevat.

Näin ollen ei voida yleistää, että itsekulkeva apevaunu tuhoaisi rehun rakennetta tai tehollisia kuituja.

Lisätietoja:

Ota yhteyttä

Lue lisää itsekulkevista

 

Kysy lisätietoja tai anna palautetta

Täyttämällä lomakkeen voit kysyä lisätietoja kiinnostuksen kohteestasi tai antaa palautetta haluamastasi aiheesta.

Viestin välittyy halutessasi valitsemallesi jälleenmyyjälle.